Αζερμπαϊτζάν: Δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Αρμενίας
3 years, 5 months ago
6

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Αρμενία, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει το Γερεβάν, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο αρμενικό έδαφος.

«Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός του και δεν προβλέπει τέτοιες επιχειρήσεις στο αρμενικό έδαφος», είπε ο Ιλχάμ Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Μπακού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Σάββατο, με επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ζήτησε να ξεκινήσουν «κατεπειγόντως» διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους για να καθοριστεί ποια βοήθεια θα μπορούσε να λάβει η Αρμενία από τη Μόσχα, στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής που έχουν συνάψει. Στην επιστολή αυτή ανέφερε ότι οι μάχες πλησιάζουν στα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε ξανά την Τουρκία ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία απάντησε ότι θα παράσχει στο Γερεβάν κάθε αναγκαία βοήθεια, εφόσον οι μάχες φτάσουν στο αρμενικό έδαφος, δεδομένου ότι η Συνθήκη δεν περιλαμβάνει την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αλίεφ είπε ότι η επιστολή του Πασινιάν είναι «μια ένδειξη ότι (η Αρμενία) παραδέχεται την ήττα της, ζητώντας στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία χωρίς να υπάρχει λόγος για αυτό».

«Το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός του… Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη στο αρμενικό έδαφος. Ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας αυτό», πρόσθεσε. «Ο βασικός λόγος» για τον οποίο συνεχίζονται οι μάχες είναι η απόπειρα του Γερεβάν «να καταλάβει εδάφη που έχουμε απελευθερώσει», κατέληξε.