Χατζηδάκης: Στόχος να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και μετά να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές
7 months, 3 days ago
6

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία, και στη συνεχεία να πέσουν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σκοπός είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, τόνισε, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δικαιοσύνη.

«Έχουμε 676.000 ΑΦΜ ελεύθερων επαγγελματιών και από αυτά το 32,7% δηλώνει εισόδημα μηδέν, δηλαδή ή δεν δηλώνουν εισόδημα ή λένε ότι έχουν ζημίες, και άλλο ένα 25,5% που δηλώνει εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για το κενό ΦΠΑ δήλωσε ότι από το 24% έχει περιοριστεί στο 15% και στόχος είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να πέσει στο 9%.

«Το 2023 θα εισπράξουμε 9% παραπάνω έσοδα από το 2022 λόγω της της ανάπτυξης, του τουρισμού και των μισθών» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι υπάρχει θετική δυναμική της οικονομίας, και η ανεργία μειώνεται.

Ερωτηθείς για τις προμήθειες των τραπεζών, ανέφερε ότι μεσώ του συστήματος IRIS μπορούν να γίνονται από το κινητό τηλέφωνο διατραπεζικές συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ ημερησίως με μηδενικές προμήθειες.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση εκτός από την σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Τέλος, χαρακτήρισε πολιτικό ίλιγγο τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και όμηρο του πολακισμού τον κ. Κασσελάκη.