«Δεν θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα με την Τουρκία – Είναι σίγουρο ότι ο μεζές θα τους κάτσει λίγο βαρύς»
3 years, 10 months ago
6

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασαν μιλώντας «MEGA Σαββατοκύριακο» ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης.

«Δεν πρέπει να υπάρξει η υπόνοια ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στον εθνικό κορμό της Ελλάδας» τόνισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης και συμπλήρωσε: «Είναι σίγουρο ότι ο μεζές θα τους κάτσει λίγο βαρύς. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα NAVTEX. Μετά την επίσκεψη Πομπέο, μετά τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στην Κορσική αλλά και τις χθεσινές διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να πάρουν όλοι μια βαθιά ανάσα και να δουν τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι με την Τουρκία δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα. «Αυτό είναι στρατηγική δεκαετιών. Πραγματικά πιστεύουν ότι είναι σε θέση ισχύος. Θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η στρατηγική τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο διάλειμμα, θα δούμε πόσο θα κρατήσει».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι Τούρκοι θεωρούν ότι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνισμού είναι η Κύπρος και εκεί πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας.

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης τόνισε τη σημασία της στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

«Αν δεν γίνει καμία παρενόχληση σήμερα στο Καστελόριζο, θα υπάρξει μια περίοδος παύσης» ανέφερε ο κ. Μπαλτζώης και συνέχισε: «Εγώ θα σταθώ στις διακηρύξεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η άμεση αγορά των Rafale είναι πολύ σημαντική απόφαση. Ενισχύονται πολύ σημαντικά οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

«Οι συμμαχίες που δημιουργούνται είναι πολύ σημαντικές και έχουν αναγκάσει τον Ερντογάν να αλλάξει τους σχεδιασμούς του» κατέληξε ο αντιστράτηγος.