Δένδιας: Η συμφωνία οριοθέτησης #ΑΟΖ με την #Αίγυπτο αποτελεί μια ακόμη εθνική επιτυχία
3 years, 8 months ago
6

Ο Νίκος Δένδιας έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η συμφωνία οριοθέτησης #ΑΟΖ με την #Αίγυπτο αποτελεί μια ακόμη εθνική επιτυχία, που κλείνει με εθνικά επωφελή τρόπο μια περίοδο αδράνειας και δισταγμών, στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Η συμφωνία με την μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων και οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους, με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι ισορροπημένη, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας κι επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια εθνική μας θέση, ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Με την συμφωνία αυτή κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Κι ακυρώνεται στην πράξη το Τουρκο- Λυβικό Μνημόνιο.

Σήμερα στέλνουμε παντού ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, δεν επιβουλεύεται τα δικαιώματα άλλων χωρών, δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες.

Υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο συμφώνησε σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει , προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά και η αντίστοιχη με την Ιταλία, αποτελεί υπόδειγμα για την επίλυση των διαφορών και με τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας.

https://www.facebook.com/dendiasnikos/posts/3278911072173914

 

Πηγή-newsone.gr