Δένδιας: «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα»
4 years, 1 month ago
6

Την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων» και «να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις».

Όπως επισήμανε άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε και τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης, την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όμως διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Και βεβαίως διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται. Διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών δεν νοείται».

«Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με αυτό πορεύεται. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει αλλά επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται», επισήμανε ο κ, Δένδιας.

«Η ΕΕ δεν είναι συνασπισμός κρατών, είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα πολλών χωρών και κυρίως των μικρών χωρών. Εγώ ο ίδιος γεννήθηκα σε νησί, έχω ζήσει τις νησιωτικές αγωνίες και νησιωτικές ουδετερότητες» προσέθεσε και τόνισε: «Οφείλουν να μη γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας, στο θεμέλιο της ύπαρξης της ένωσης.

Οι εκπτώσεις αυτές ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και στέλνουν λάθος μηνύματα σε τρίτους που σπιλώνουν την εικόνα της Ένωσής μας πρώτα στα μάτια της δικής μας κοινής γνώμης και επίσης στα μάτια της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε δε πως η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ένωσης, την Κύπρο. «Αλλοίμονο αν αμβλυνθεί η αυτονόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, με το Μαλτέζο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της ΕΕ και την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, τη Λιβύη, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία.

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, κάτι που παραβιάζει κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε. Ανέφερε δε μια σειρά από παράνομες και προκλητικές ενέργειες, όπως η έκδοση και ανανέωση Navtex για ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι πρωτοφανείς και ευθείες απειλές, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριο χώρο, η αλλοίωση θρησκευτικών μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου στο μεταναστευτικό.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη, η επιχείρηση “Ειρήνη”, οι δυνατότητες επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και οι τρόποι που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης ειρήνης. «Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην Λιβύη, μέσω της συμμετοχής στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και με όποιο τρόπο αυτό καταστεί δυνατό» ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως η χώρα μας «αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η κατάσταση στη Λιβύη είναι τεράστιο θέμα για τη Μάλτα, πως επηρεάζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη νησιωτική κοινωνία της Μάλτας».

«Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η εμπειρία που έχουμε από την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία επιβάλλουν τη στενή συνεργασία των κρατών μας ενόψει των εργασιών για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Όπως επίσης την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής από πλευράς της Τουρκίας των προνοιών της Κοινής Δήλωσης του 2016» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος Med-7 που θα συνέλθει σε λίγες ημέρες στην Κορσική, ένα σχήμα που, όπως είπε ο κ. Δένδιας, «αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας μας και της κοινής μας αντίληψης, ώστε η κοινή μας θάλασσα να καταστεί χώρος ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος των λαών μας».

Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Πηγή: protothema.gr