Δίκη Χρυσής Αυγής: Ραγδαίες εξελίξεις – Η Πρόεδρος «άδειασε» την Εισαγγελέα
3 years, 7 months ago
6

Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Για την Τετάρτη (20/10) στις 11 το πρωί διέκοψε εν μέσω εμφανούς έντασης και εκνευρισμού της έδρας η συνεδρίαση του δικαστήριου για την εγκληματική υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου με επιμελεία εισαγγελέα να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που να αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ μέρους του ευρωβουλευτή Γιάννη Λάγου.

Νωρίτερα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη «άδειασε» την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ζητώντας της να συμπληρώσει την πρότασή της σε ό,τι αφορά 11 καταδικασθέντες, οι οποίοι αν και στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξεις (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν) εντούτοις πρότεινε να ανασταλεί η ποινή τους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και να πάνε στο…σπίτι τους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε πως το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τον εάν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι και για το λόγο αυτό ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της. Η Αδαμαντία Οικονόμου ωστόσο απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρεθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, αλλά, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση.

Ο διάλογος

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελεας είπε ότι δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρωσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία (Λουκμαν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ

Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λογο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμελεία της Εισαγγελίας αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Προεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελεας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Προεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελεας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Προεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελεας: Μάλιστα.

Πρόεδρος : Σημειώστε το κ. Γραμματεα! Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;

Δικηγόρος Λαγού: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της Εισαγγελίας να να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Θωμάς Μόσχος

newsbomb.gr