Δημήτρης Κουτσούμπας: Θύελλα αντιδράσεων για τους «sugar daddies» – «Κατρακύλα στον σεξισμό»
1 month, 19 days ago
6

Σεξιστική και υποτιμητική για το γυναικείο φύλο χαρακτηρίστηκε η αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής χθες για φοιτήτριες που αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τα έξοδα τους από τα δίδακτρα.

Με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε».

Η φράση του αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με βουλευτές της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης να αποδοκιμάζουν έντονα τα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας, φτάνοντας σε σημείο κάποιοι να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει viral σε χιουμοριστικές σελίδες του διαδικτύου.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες φορές εντός της ημέρας που προκλήθηκε ένταση εντός της Ολομέλειας εξαιτίας αυτής της αναφοράς, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο να επανέρχεται στο θέμα υποστηρίζοντας πλήρως τα όσα είχε πει προηγουμένως ο κ. Κουτσούμπας. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Πέτσα που άναψε τα αίματα την Ολομέλεια.

«Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. «Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου» προσθέτει.

Η απάντηση του Περισσού ήρθε λίγη ώρα αργότερα, τονίζοντας πως «στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέμματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό». Και προσθέτουν ότι αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς «ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

«Πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία χωρίς να χρειαζόμαστε την αρωγή ή την άδεια κανενός άνδρα. Σχόλια που υπονοούν το αντίθετο παραμονές μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας υποτιμούν τους αγώνες αυτούς, υποτιμούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

«Έκπληξη και θλίψη προκαλούν οι σημερινές αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός δεν χωρούν στην Αριστερά», σχολίασε στο Χ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά. Ταυτόχρονα, και το φεμινιστικό τμήμα του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας».

Πηγές του ΠΑΣΟΚ, σχολίασαν με νόημα πως «η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος σε δήλωση του επιτίθεται στο στο ΚΚΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στην προσπάθεια του ΚΚΕ να γίνει viral, καταφεύγει σε ιστορίες για… sugar daddies».

Σε δήλωση της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποσύρει την δήλωση του χαρακτηρίζοντας την ως «εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική».

Η ζωή των sugar babies που έχουν sugar daddies έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο όρος αυτός, αφορά συνήθως πλούσιους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν τη συντροφιά, ενδεχομένως και τη σεξουαλική επαφή, αρκετά νεότερων γυναικών με αντάλλαγμα ακριβά δώρα ή την κάλυψη όλων των εξόδων τους.

Όπως ήταν φυσικό, η αμφιλεγόμενη αυτή φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα, εκτός από τις πολιτικές αντιδράσεις έγινε viral και στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες εξαπέλυσαν «πυρά» κατά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, ωστόσο δεν έλειπαν και όσοι θέλησαν να υπερασπιστούν τα όσα είπε.