Δραματικές οι οικονομικές και ψυχικές συνέπειες του δεύτερου lockdown
3 years, 7 months ago
6

Ένας αργός και επώδυνος θάνατος ξεκινά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και ανθρώπους του μεροκάματου που θα δουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται, υπό το πρόσχημα της πανδημίας.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων, σερβιτόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και σύσσωμος ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να πληγούν ανεπανόρθωτα από το δεύτερο lockdown, που ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού.

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, που θα είναι δραματικές και θα οδηγήσουν την ανεργία σε ποσοστά δυσθεώρητα, εξίσου μεγάλο θα είναι το πλήγμα και στην ψυχική υγεία. Ο δεύτερος εγκλεισμός στο σπίτι για έναν ολόκληρο μήνα, με μοναδική διέξοδο τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή τη βόλτα του κατοικίδιου, θα «γονατίσει» ψυχολογικά αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρούσε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές αστοχίες και ο ελλιπής σχεδιασμός για την «επόμενη ημέρα» οδηγούν σε μια ζοφερή πραγματικότητα, γεμάτη φόβο και ανασφάλεια.

Από αύριο το πρωί τη νέα καθημερινότητα θα αποτελούν πόλεις-φαντάσματα, άνθρωποι που θα μοιάζουν με ζωντανούς-νεκρούς και εικόνες που οι κυβερνώντες μάς είχαν πείσει ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας περί τα τέλη Μαΐου, οπότε ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου lockdown.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε, το σκηνικό θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά οι απώλειες σε θέσεις εργασίας αλλά και σε ανθρώπινες ζωές προβλέπεται να είναι τρομακτικές. Κι αυτό διότι σε μια χώρα που με τόση αξιοπρέπεια σήκωσε το δυσβάστακτο βάρος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κάποιοι φρόντισαν να «μπουκώσουν» με κρατικό χρήμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να τα επενδύσουν στον τομέα της Υγείας που «αιμορραγεί», όπως οι ίδιοι μάς λένε.

Θα είναι, άραγε, αυτή η τελευταία φορά που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να «βάλει πλάτη», πληρώνοντας τα λάθη και την ανικανότητα των διαχειριστών της εξουσίας;

Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι, αμφιβάλλουν…