Δύο χρόνια μετά τη θανατηφόρα κατάρρευση, η Γένοβα εγκαινιάζει τη νέα της γέφυρα χωρίς τις οικογένειες των θυμάτων
3 years, 8 months ago
6

Τον Αύγουστο του 2018, 43 άτομα σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση της γέφυρας Morandi . Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η Ιταλία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει με μεγάλη γιορτή τη νέα γέφυρα της Γένοβας τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. “Αύριο, θα είμαι στη Γένοβα για τα εγκαίνια της νέας γέφυρας: από μια πληγή που δύσκολα θα επουλωθεί στο σύμβολο μιας νέας Ιταλίας που ανακάμπτει. Μια σημαντική μέρα που είναι ελπίδα για το παρόν και το μέλλον μιας χώρας που αλλάζει” , έγραψε ο αρχηγός της κυβέρνησης Giuseppe Conte στο λογαριασμό του στο Facebook την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Στις 14 Αυγούστου 2018, κατόπιν έντονης βροχοπτωσης, η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Morandi, που πήρε το όνομά του από τον μηχανικό που το σχεδίασε, κατέρρευσε και προκάλεσε πτώση δεκάδων οχημάτων. 

Έκτοτε, η Ιταλία εργάστηκε σκληρά για την κατασκευή της νέας οδογέφυρας μήκους 1.067 μέτρων, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Γένοβας, Renzo Piano.Οι οικογένειες των θυμάτων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκδήλωση και θα επανενωθούν δέκα ημέρες αργότερα για να σηματοδοτήσουν τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας.

Μια πικρή νομική μάχη

Η κατάρρευση της γέφυρας Morandi προκάλεσε έντονη νομική μάχη, η οποία συνεχίζεται. Η εταιρεία Autostrade per l’Italia (Aspi), υπεύθυνη αυτής της οδογέφυρας και της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι η οικογένεια Benetton μέσω της Atlantia, αρνείται τις κατηγορίες. 

Η μάχη συνεχίζεται, με τους συγγενείς των θυμάτων να διεκδικούν τεράστιες αποζημειώσεις τόσο από την κατασκευαστική εταιρία όσο και από την Ιταλική Κυβέρνηση.