Ευθύμης Λέκκας: Τρία χρόνια τουλάχιστον θα χρειαστεί η Θεσσαλία για να επανέλθει
3 years, 11 months ago
6

Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης κι ο Ευθύμης Λέκκας μιλούν στο Sputnik για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα στη λαβωμένη Θεσσαλία.

Για όλους ανεξαιρέτως, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η γραφειοκρατία. Οι αποφάσεις για τα έργα υποδομών που συνήθως στην Ελλάδα θυμίζουν… γεφύρι της Άρτας να μην κάνουν αυτή τη φορά καθόλου την εμφάνισή τους. Όπως λένε, «αν θέλουμε η Θεσσαλία να γίνει αυτή που ήταν πριν να τη χτυπήσει ο “Ιανός” όλα πρέπει να γίνουν με διαδικασίες fast track».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα μια σειρά έκτακτων μέτρων για τις πληγείσες περιοχές ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, την περιοχή.

Μιλώντας στο Sputnik ο Θανάσης Σκάρλος, δήμαρχος στους Σοφάδες Καρδίτσας περιέγραψε μια εικόνα αποκαρδιωτική: «Οι καλλιέργειές μας, καπνά και βαμβάκι, τελείωσαν.Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια με σοβαρότατες ζημιές είναι τουλάχιστον 100».

Για μια κατάσταση στην οποία η καταστροφή είναι ακόμα εν εξελίξει έκανε λόγο κι ο Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος της περιοχής Λίμνη. Όπως μας εξήγησε, η «νευραλγική» γέφυρα της Καρβασάρας έχει καταρρεύσει. Στο χωριό Φυλακτή, μάλιστα, πέντε-έξι σπίτια είναι… στον αέρα και κρέμονται από μια κλωστή. Άλλα 15 στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν υπό κατάρρευση. Όπως λέει: «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε γεφύρια, δρόμους, αποχετεύσεις. Η γενική εικόνα είναι: κεραμιδαριό. Όλο το βάρος έχει πέσει αυτή η στιγμή στην αποτύπωση της καταστροφής. Από εκεί ξεκινάμε για να πάμε παρακάτω».

«Προσπαθούμε να γλείψουμε τις πληγές μας – Να λύσουμε τα άμεσα»

Ο Γιώργος Σακελλαρίου δήμαρχος στην περιοχή του Παλαμά στην Καρδίτσα λέει πως επόμενη ημέρα δεν υπάρχει ακόμα ούτε στον δικό του δήμο. Όπως περιγράφει: «Προσπαθούμε να γλείψουμε τις πληγές μας. Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες κατακλυσμένες με νερά. Όλα είναι μια θάλασσα. Μόνο για να φύγουν τα νερά και να έχω άποψη για τις ζημιές χρειάζομαι τουλάχιστον 10 ημέρες. Για να αποκατασταθεί δε το τοπίο στοιχειωδώς χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι μήνες. Η επικοινωνία του νομού Καρδίτσας με την Λάρισα γίνεται μόνο μέσω Τρικάλων, ο δρόμος είναι κομμένος. Με παρεμβάσεις προσπαθούμε να διοχετεύσουμε τα νερά στις μεγάλες κοίτες».

«Το βαμβάκι έχει γίνει μαύρο, έχει σαπίσει»

Για τον ίδιο πάντως το κομβικό πρόβλημα στον Παλαμά είναι η ολική καταστροφή των καλλιεργειών. «Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της κυβέρνησης» τονίζει ο κος Σακελλαρίου και συνεχίζει:

«Τώρα ήταν η εποχή για να μαζέψουμε το βαμβάκι. Το βαμβάκι όμως έχει γίνει μαύρο, έχει σαπίσει. Το 90% του πληθυσμού μας εδώ στον δήμο των 17.000 κατοίκων είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η περιοχή έχει πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και το νερό έχει πλημμυρίσει πάνω από 150.000 στρέμματα. Οι κόποι μιας χρονιάς πάνε χαμένοι».

Σε τρία χρόνια και αν η επιστροφή στην πρωθύστερη εικόνα

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας είναι πολύ συγκεκριμένος στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα και τι σε ένα βάθος χρόνου. Όπως είπε στο Sputnik:

«Τον επόμενο έναν με δύο μήνες oι κάτοικοι θα βοηθηθούν στο να επιστρέψουν στην κανονικότητα- καθαρισμός, επιδόματα, επανακατοίκηση, αποκατάσταση δικτύων. Αυτά είναι τα άμεσα για να μπορούν οι άνθρωποι να κοιμούνται στα σπίτια τους».

Στην ερώτηση τώρα του «πότε μπορεί να ξαναγίνει η Θεσσαλία αυτό που ήταν;» η απάντηση του κου Λέκκα αποτυπώνει το κατεπείγον της υπόθεσης:

«Θέλει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Χρειάζεται επανασχεδιασμός των πάντων από τεχνικά έργα, παρεμβάσεις σε δίκτυα, παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στον επιχειρηματικό τομέα, τα πάντα. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πολύ φοβάμαι πως δεν θα ξαναγυρίσει η Θεσσαλία σε αυτό που ήταν».

Ικανοποιημένοι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης δήμαρχοι και Περιφερειάρχης

Όσο για τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε λόγο στο Sputnik για γρήγορα αντανακλαστικά κι ικανοποιητικά σε πρώτη φάση μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα οριστικοποιηθούν περαιτέρω οι πόροι που πρέπει να λάβει η Θεσσαλία αλλά και το πλάνο εργασιών. Όπως και ο κ. Λέκκας, ο κ. Αγoραστός στάθηκε στην ταχύτητα με την οποία πρέπει να υλοποιηθεί το master plan της αποκατάστασης της Θεσσαλίας.

«Θέλουμε αυτοματοποίηση των διαδικασιών και να μην υπάρξει καθόλου γραφειοκρατία. Δεν υπάρχουν περιθώρια οι μελέτες για τα έργα υποδομής να μένουν στο συρτάρι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως και οι πόροι πρέπει να εκταμιευθούν πολύ άμεσα. Ο ίδιος ακουγόταν πάντως απογοητευμένος που δίνει σήμερα ο νομός κάνοντας λόγο για εικόνα τραγική και 12 κατεστραμμένες γέφυρες.

Και πόσα χρήματα χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών; Όπως ενδεικτικά μίλησε για τον δικό του δήμο ο κ. Σακελλαρίου:

«Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν εξαγγελθεί 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τον δήμο τον δικό μου. Η Πολιτεία είναι κοντά μας σε πρώτη φάση. Είναι σημαντικό όμως να τελειώσουμε με την απογραφή των ζημιών η οποία  θέλει τουλάχιστον ένα μήνα για να μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Κι επίσης οι αγρότες θέλουν ξεχωριστή βοήθεια. Σας μεταφέρω την κραυγή της αγωνίας τους».