«Εγκληματικό το μπάζωμα στα Τέμπη» – Πυρά της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη
2 months, 1 day ago
6

Βολές κατά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, όπως και για μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας εξαπολύει η αντιπολίτευση, με αφορμή τη θλιβερή αυριανή επέτειο.

Μιλώντας στο MEGA η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίνα Κασιμάτη τόνισε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο το μπάζωμα στα Τέμπη. «Ο σεβασμός στους συγγενείς απαιτεί πολλά πράγματα. Το να φαίνεται ότι οι συγγενείς είναι καχύποπτοι επειδή είναι συγγενείς, αυτό δεν είναι σεβασμός. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν καταφέρει να ανθίσουν γιατί προσπαθούν ακόμα να χτίσουν τη δικογραφία.

Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο και εγκληματικό γιατί ήταν ένα σημείο εγκλήματος που δεν έπρεπε να καλυφθεί. Είναι και συμβολικά η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης που έδωσε την εντολή να ρίξει πολύ τσιμέντο για να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά η Νίνα Κασιμάτη.

«Το περίφημο 41% είναι το αντεπιχείρημα στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους»

Όσον αφορά για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική Επιτροπή η Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει προανακριτική επιτροπή που μάλιστα θα έφτανε και στις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης. Δεν είχαμε θέμα να εξεταστούν όλα αλλά η ΝΔ αυτό δεν το ήθελε.

Ο κ. Καραμανλής που ήρθε στην Εξεταστική, σε πάρα πολλά δεν απάντησε, και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Αυγής σε σχέση με μία οδηγία την οποία ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο μερικώς, ούτως ώστε να μην υπάρξει υποχρέωση από το κράτος να ορίζει εθνικούς κανόνες ασφάλειας και αυτό προφανώς το έκανε για να καλύψει τον εαυτό του. Για να κριθεί κάποιος ένοχος για κάτι πρέπει να έχει παραβιάσει κάποιον νόμο.

Σε αυτό θέλει να ακουμπήσει αλλά ευτυχώς οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτονται, αλλά και η αλαζονεία αλλά και αυτή η αγωνία της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση παίρνοντας αποφάσεις στην Εξεταστική που δεν βοηθούσε στο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, για παράδειγμα τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων που έπρεπε να έλθουν και να καταθέσουν».

Ακολούθως η βουλευτής Α’ Πειραιώς ανέφερε ότι ο σεβασμός στους συγγενείς απαιτεί πολλά πράγμα. «Το να φαίνεται ότι οι συγγενείς είναι καχύποπτοι επειδή είναι συγγενείς, αυτό δεν είναι σεβασμός. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν καταφέρει να ανθίσουν γιατί προσπαθούν ακόμα να χτίσουν τη δικογραφία. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο και εγκληματικό γιατί ήταν ένα σημείο εγκλήματος που δεν έπρεπε να καλυφθεί. Είναι και συμβολικά η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης που έδωσε την εντολή να ρίξει πολύ τσιμέντο για να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη», τόνισε η Νίνα Κασιμάτη.

Δουδωνής: Τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης από τη ΝΔ – Θέλουν να προστατεύσουν τον Καραμανλή

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής καταλόγισε στη ΝΔ «τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης» με σκοπό να προστατευτεί ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Όσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ μην περιμένετε Δικαιοσύνη. Όλο αυτό έχει στηθεί για να σωθεί ο Καραμανλής από το να γίνει προκαταρκτική εξέταση και ενδεχομένως να προχωρήσει η ποινική δικαιοσύνη. Δεν τον έβγαλα ένοχο. Είναι τόσο αλαζόνες που δεν θέλουν να γίνει αυτό που θα γινόταν για κάθε Έλληνα, να διερευνηθεί ποινικά η υπόθεση», τόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής, συμπληρώνοντας πως «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

Ο βουλευτής Επικρατείας υπογράμμισε πως «τα πράγματα εδώ που έχουν φτάσει δεν μπορεί να τα περιγράψει κανείς. Είναι μία τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, πετυχημένη, γιατί έχει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή. Το περίφημο 41% είναι το αντεπιχείρημα στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Ήμουν στο κύριο κομμάτι της Εξεταστικής, αποχώρησα με αίσθημα ντροπής, γι΄αυτό που έχει καταντήσει το ελληνικό κοινοβούλιο εξαιτίας το ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές. Αυτά που έγιναν εκεί μέσα ήταν ντροπιαστικά.

Πήγαν να κατηγορήσουν έναν νεκρό μηχανοδηγό γιατί έτσι μπορούσαν να αποδώσουν τις ευθύνες τους. Όλο αυτό ήταν ένα «σέρβις» στον κ. Καραμανλή για να φύγουν οι ευθύνες τις οποίες εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Στο έγγραφο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου. Αυτό συνδέεται με την απουσία την τηλεδιοίκησης, που αν υπήρχε τώρα τα παιδιά θα ζούσαν», σημείωσε.

Πλεύρης: Στο χέρι της Δικαιοσύνης το αν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης το αν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη.

«Περισσότερο θυμάμαι εκείνη τη μέρα γιατί ήμουν από τους πρώτους ανθρώπους που πήγα εκεί και στα νοσοκομεία, γιατί πραγματικά αυτό που βίωσαν οι άνθρωποι είναι κάτι το ασύλληπτο. Ήμουν μαζί με τους συγγενείς και τους έβλεπα, και το γεγονός το να ψάχνει κανείς τα απιδιά του, και συνειδητοποιούν σε μικρό χρονικό διάστημα ότι η ελπίδα να έρθουν επιζώντες έχει εξανεμιστεί και περιμένουν την αναγνώριση, είναι κάτι που θεωρώ ότι ξεπερνά οποιονδήποτε άνθρωπο. Με αυτή την έννοια, και στην πορεία επειδή ξεκίνησα στην Εξεταστική

Επιτροπή και επειδή υπήρχε αμφισβήτηση προς το πρόσωπό μου ακριβώς επειδή ήμουν εκείνες τις μέρες εκεί και γι΄αυτό εξαιρέθηκα από την Επιτροπή, θέλω να πω πως, θεωρώ πως η καχυποψία των συγγενών είναι απολύτως λογική. Οι συγγενείς όταν έχουν χάσει ανθρώπους έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν ό,τι θέλουν», είπε αρχικώς ο Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «εμείς τη δουλειά που κάναμε και το πόρισμα το οποίο θα καταθέσουμε έχουμε ευθύνη να αμβλύνουμε αυτή την καχυποψία. Στο κομμάτι της Εξεταστικής, και παρόλο που το σύνολο ήθελε να διαλευκανθεί η υπόθεση, στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, και η ταχύτητα που έχει κινηθεί, για τα ελληνικά δεδομένα, δείχνει ότι και η Δικαιοσύνη κινείται σε μία ταχύτητα. Κοιτώντας όμως τους ανθρώπους, καταλαβαίνω πως εμείς έχουμε την ευθύνη στο κομμάτι της διαλεύκανσης να αποδείξουμε ότι το έχουμε κάνει σωστά και πρέπει να κριθούμε και αυστηρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό να δούμε πολιτικούς ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι στο κομμάτι των ποινικών ευθυνών είναι αποκλειστικά σκέλος της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «το ένα είναι το ποινικό σκέλος που ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις από την Δικαιοσύνη, αν και εφόσον στον κομμάτι που συνδέεται με την τραγωδία κάποιος έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει και πολιτικό πρόσωπο. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν υποκαθιστά την Δικαιοσύνη στο κομμάτι των ποινικών ευθυνών.

Η Εξεταστική εξετάζει πολιτικές ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε αλλά και σε βάθος χρόνου, βλέπεις και τις εν γένει παθογένειες που υπήρχαν. Ο ρόλος της Εξεταστικής φθάνει στο σημείο να αποδώσει πολιτικές ευθύνες εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν, στο δε κομμάτι των ποινικών ευθυνών είναι αποκλειστικά σκέλος της Δικαιοσύνης και αν η Δικαιοσύνη φτάσει σε πολιτικά πρόσωπα, τότε αποστέλλει στη Βουλή, ήδη για μία υπόθεση στη σύμβαση 717 είχε γίνει. Από την ευρωπαϊκή εισαγγελέα έχουν φτάσει κάποια ονόματα και γίνεται αξιολόγηση.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Στη σύμβαση 717  -που αφορά στην παράβαση καθήκοντος και δεν έχει σχέση με τα Τέμπη– αξιολογήθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να συσταθεί προκαταρκτικής επιτροπής. Η ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε για την σύμβαση 717. Όταν αφορά σε πολιτικό πρόσωπο στον ευρωπαίο εισαγγελέα δεν επιτρέπεται η αξιολόγηση αλλά αποστέλλει τον φάκελο. Και τα στοιχεία τα οποία ήρθαν κρίθηκαν ότι δεν ήταν επαρκή. Στο κομμάτι της τραγωδίας και των εγκληματικών ευθυνών, αυτό είναι στην ανάκριση της Λάρισας, εκεί δεν έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο».

Καταληκτικά ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «απεφάνθη από τη Βουλή πως δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Οι εγκληματικές ενέργειες ελέγχονται από την ανάκριση της Λάρισας».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA: