Εκκαθαρίσεις από τον Πούτιν: Συνέλαβε «τουλάχιστον δεκαετρείς» υψηλόβαθμους αξιωματικούς για σχέσεις με την Wagner
1 year, 5 days ago
6

Υπό κράτηση φαίνεται ότι βρίσκονται πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματικοί καθώς το Κρεμλίνο προχωράει σε εκκαθαρίσεις στον στρατό σε μία προσπάθεια να εντοπίσει όσους είχαν επαφές με την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τουλάχιστον 13 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί συνελήφθησαν και κάποιοι εξ’ αυτών αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Παράλληλα υπήρχαν κάποιοι που είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είτε εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους και άλλοι που ανακρίνονται.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίνονται λέγεται ότι βρίσκεται ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και ως «Αρμαγεδδών». Είναι ενδεικτικό ότι τα ίχνη του «Αρμαγεδώννα» έχουν χαθεί από την ημέρα που ξέσπασε η ανταρσία της Wagner αν και Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι διαθέσιμος» καθώς ξεκουράζεται.

Πέραν του Σουροβίκιν πιστεύεται ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ο συνταγματάρχης Αντρέι Γιούντιν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της GRU, αντιστράτηγος, Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Πηγές που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα ανέφεραν ότι υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στο στόχαστρο του Πούτιν.

Ακόμα ένας ανώτερος αξιωματικός, ο επικεφαλής της 58ης στρατιάς που μάχεται στη νότια Ουκρανία, ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ ανέφερε πως απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του καθώς είπε την αλήθεια στους Ρώσους αξιωματούχους. Πιο συγκεκριμένα μέσα από ένα ηχητικό ανέφερε στους στρατιώτες του ότι απολύθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια.

Όπως εξήγησε η αποπομπή του οφείλεται στο γεγονός ότι μίλησε για την έλλειψη ραντάρ εντοπισμού του ουκρανικού πυροβολικού. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ρωσικές απώλειες οφείλονται στο συγκεκριμένο γεγονός. «Οι ανώτατοι αξιωματικοί προφανώς με είδαν ως πηγή απειλής και εξέδωσαν γρήγορα διαταγή να με ξεφορτωθούν, η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Άμυνας μέσα σε μία μόνο ημέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να διαπεράσει την άμυνα του στρατού μας, αλλά ο ανώτατος διοικητής μας χτύπησε πισώπλατα, αποκεφαλίζοντας προδοτικά και άνανδρα τον στρατό σε αυτή την πιο δύσκολη στιγμή», συμπλήρωσε. «Τέτοιες δημόσιες διαμάχες στην κορυφή του ρωσικού στρατού δεν αποτελούν επίδειξη δύναμης», πρόσθεσε.