Εκλογές 2023 – Τα γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν εκτός Βουλής
11 months, 2 days ago
6

Συρρικνωμένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μόλις 47 έδρες, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα πρώτα συμπεράσματα είναι πως συντριπτική ήττα βίωσε η “προεδρική πτέρυγα” του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατέδειξε η σημερινή κάλπη, καθώς σχεδόν όλα τα “πασοκογενή” στελέχη έχουν βρεθεί εκτός νυμφώνος στη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Παρότι έμοιαζε να διασώζονται στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, εντούτοις τα πλέον προβεβλημένα “πασοκογενή” στελέχη δεν άντεξαν στη σημερινή εκλογική κούρσα, καθώς τους συμπαρέσυρε η εκλογική κατάρρευση του κόμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το εσωκομματικό μήνυμα που στέλνεται είναι ότι έχει αποδεκατιστεί η πτέρυγα της διεύρυνσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εσωκομματικές διεργασίες που ακολουθούν.

Με βάση την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, την είσοδό τους στο νέο Κοινοβούλιο φαίνεται πως δεν εξασφαλίζουν:

Στην Επικράτεια: Πόπη Τσαπανίδου

Στην Α’ Αθηνών: Νίκος Βούτσης

Στη Β’ Αθηνών: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Στη Β’ Αθηνών – Νότιος Τομέας: Γιάννης Μουζάλας

Στη Β’ Αθηνών – Δυτικός Τομέας: Γιάννης Δραγασάκης

Στην Ανατολική Αττική: Χρήστος Σπίρτζης

Στη Β’ Πειραιώς: Γιάννης Ραγκούσης

Στη Δυτική Αττική: Γιώργος Τσίπρας

Στην Αιτωλοακαρνανία: Γρηγόρης Θεοδωράκης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης: Γιάννης Αμανατίδης

Στη Β’ Θεσσαλονίκης: Δώρα Αυγέρη

Στο Ηράκλειο: Σωκράτης Βαρδάκης

Στην Πιερία: Σάκης Γκούνας

Στην Καβάλα: Τάνια Ελευθεριάδου

«Θρίλερ» στην Α’ Πειραιά

Εν τω μεταξύ, ζητούμενο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα διατηρήσει την έδρα του στην Α’ Πειραιά, έδρα την οποία έχει γνωστοποιήσει ότι θα κρατήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε περίπτωση απώλειας, και με βάση το ότι στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καμία έδρα, τότε ο πρόεδρος του κόμματος θα αναγκαστεί να πάρει μία έδρα από τον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, αφήνοντας σε αυτό το ενδεχόμενο εκτός Βουλής τη Ρένα Δούρου.