Έκτακτο σχέδιο για Θεσσαλονίκη με αεροδιακομιδές και κίνητρα σε γιατρούς για να πάνε στις ΜΕΘ
3 years, 4 months ago
6

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής  Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σήμερα ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολογους, πνευμονολογίας, αναισθησιολογους, αμοιβή της τάξεως των 3.000 ευρώ, για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

Το πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι χρόνιο, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία αναδεικνύεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό ότι στο Σωτηρία, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν σε πρώτη φάση οι 12, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. Έχει εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, αλλά όπως και σε προηγούμενες, η ανταπόκριση είναι χαμηλή.

Θλιβερή «πρωτιά» της Θεσσαλονίκης με 540 κρούσματα

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στα 540 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή. Περίπου το ένα στα τρία από τα συνολικά 1.690 νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Χθες, έγιναν μαζικά rapid test στην παραλία της πόλης, το αποτέλεσμα των οποίων έδειξε ότι ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 7,4%, την ώρα που σε εθνικό επίπεδο, την Τρίτη, ο ίδιος δείκτης ήταν στο 4,4%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είναι το ποσοστό των θετικών επί των διενεργούμενων τεστ.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» από σήμερα το πρωί και ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ορισθεί για τις περιοχές σε τοπικό lockdown.

protothema.gr