ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα οι 5 που έκλεβαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ
6 months, 29 days ago
6

Τις φωτογραφίες των πέντε μελών της σπείρας που έκλεβε ηλικιωμένους σε περιοχές των νοτίων προαστίων άλλοτε υποδυόμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και άλλοτε του συντηρητές ασανσέρ έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Τα μέλη της σπείρας είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου στα Άνω Λιόσια με τη λεία τους να υπολογίζεται τότε στα 190.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Κωνσταντίνο του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 31-10-1996,

symmoria-1

ΜΟΥΣΤΑΦΑ Αντώνη του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 28-1-2002,

symmoria-2

ΚΑΜΠΕΡΗ Χρήστο του Αποστόλου και της Χρυσής, γεννηθέντα την 6-1-1999

symmoria-3

ΑΛΚΟ Γεώργιο του Ιωάννη και της Αρετής, γεννηθέντα την 15-3-1984

symmoria-4

Και τον μη συλληφθέντα ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ειρήνης, γεννηθέντα την 6-3-1994

symmoria-5

Επειδή οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις προσβάλλουν το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί αφενός στην διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων και για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα παραπάνω εγκλήματα και αφετέρου στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις, εξηγεί στην ανακοίνωση της η αστυνομία η οποία καλεί τους πολίτες «να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Η εγκληματική μέθοδος που ακολουθούσαν

Η εγκληματική δράση της σπείρας είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023. Τα μέλη της επέλεγαν τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες για να βρουν σπίτια στα οποία διέμεναν ηλικιωμένα άτομα για να μπουν με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Όταν εντόπιζαν τα θύματά τους τα μέλη της σπείρας χτυπούσαν τα κουδούνια των σπιτιών, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για διαρροή ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ.

Όταν τα θύματα πείθονταν και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να μπουν στα σπίτια, ένα μέλος της σπείρας αναλάμβανε την απασχόληση του θύματος αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ψάξουν τους χώρους και να αρπάξουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ακολουθούσαν ηλικιωμένους κατά την επιστροφή στα σπίτια τους προσεγγίζοντας τους με ανάλογο τρόπο δράσης.

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, είχαν καταφέρει να πείσουν έναν ηλικιωμένο να τους βάλει χρήματα και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα άρπαξαν.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις κλοπών σε Άλιμο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.