Ελένη Τουλουπάκη: Καταργείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς με νομοσχέδιο Τσιάρα
3 years, 5 months ago
6

Την αναίμακτη αποκαθήλωση της πολυσυζητημένης Ελένης Τουλουπάκη από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς προβλέπει με εύσχημο τρόπο το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το βράδυ στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Στην Βουλή κατατέθηκε χθες προς ψήφιση σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ των άλλων, προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Στις δύο αυτές υπό ενοποίηση εισαγγελίες προΐστανται σήμερα οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Μπαρδάκης.

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η κυρία Τουλουπάκη έχει απασχολήσει ποικιλότροπος τις εισαγγελικές αρχές, την Βουλή, αλλά και την κοινή γνώμη με τους χειρισμούς της στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, στην ο οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τώρα με το 92 σελίδων νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή και τιτλοφορεί «ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», ενοποιούνται οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Στο νομοσχέδιο των 76 άρθρων προβλέπεται ότι μετά την ενοποιήσει των δύο επίμαχων εισαγγελιών, θα συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών.

Το νέο αυτό Τμήμα θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), με τριετή θητεία, ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Όπως γίνεται πάντα, η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών για την επάνδρωση το νέου αυτού Τμήματος θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος).

Η θητεία των επικεφαλής υπηρετούντων σήμερα εισαγγελικών λειτουργών στις επίμαχες δυο εισαγγελίες, δηλαδή της Ελένη Τουλουπάκη όπως και του Χρήστου Μπαρδάκη, αλλά και των επίκουρων εισαγγελέων λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών,μετά από απόφαση του ΑΔΣ του Αρείου Πάγου, σύμφωνα πάντα με το επίμαχο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, λήγει αυτοδικαίως και η θητεία και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες.

Όμως, μέχρι την λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες σήμερα επικεφαλής στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά. Δηλαδή, θα ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να ορίσει τα νέα πρόσωπα.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής, ότι η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την παραπομπή από την Βουλή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο –γνωστού και ως Ρασπούτιν- στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) για 8 αδικήματα, αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Όπως είναι γνωστό σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη, μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, που διενήργησε σχετική έρευνα.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη αφορά τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

protothema.gr