Ελλάδα – Αλβανία συμφώνησαν να πάνε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες
3 years, 5 months ago
6

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.

Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -για παράδειγμα ενός έτους- για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Σε λίγη ώρα αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, από τα όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μετά τη συνάντησή τους στα Τίρανα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

protothema.gr