Έλληνας δικηγόρος Τούρκων: «Οι εντολείς μου είναι ευγνώμονες για την απόφαση του δικαστηρίου»
3 years, 5 months ago
6

Την ευγνωμοσύνη των Τούρκων πελατών του προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για την απόφαση που πήρε καταδικάζοντας τον Εβρίτη κτηνοτρόφο σε 26 μήνες φυλάκιση χωρίς ελαφρυντικά και 14 μήνες αυτούς αναγνωρίζοντας τους ελαφρυντικά, εξέφρασε ο δικηγόρος τους Βασίλης Δεμίρης.

Ο δικηγόρος από την Αλεξανδρούπολη, που αναλαμβάνει συχνά υποθέσεις είτε Τούρκων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα απ’ τον Έβρο για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είτε λαθρομεταναστών, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: “Τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκαν. Κατέληξαν και οι δυο πλευρές ότι πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν, στο οποίο καθοδηγήθηκε ο κτηνοτρόφος από το εθνικό του φρόνημα να προστατεύσει την πατρίδα. Αλλά οι εντολείς μου δεν αποτελούσαν μια εθνική απειλή, έναν κίνδυνο.

Είναι ευγνώμονες για την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο, καθώς τύχανε δίκαιης δίκης. Τους επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών αναγνωρισμένων των ελαφρυντικών για την πρώτη πράξη της παράνομης εισόδου, για την δεύτερη πράξη της βαριάς σωματικής βλάβης για την οποία οι πέντε, αθωώθηκαν οι τρεις (σ.σ. απέφυγε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για γυναίκες) και επιβλήθηκε στους άλλους δύο συνολική ποινή 14 μηνών, μαζί με την παράνομη είσοδο”.

Η επιμονή του δικηγόρου των Τούρκων για άτυπες οδηγίες της αστυνομίας, εκνεύρισε τους μάρτυρες

Στη συνέχεια ο κ.Δεμίρης ρωτήθηκε για την επιμονή του να ζητάει κατά την ακροαματική διαδικασία να διαπιστωθεί αν έχουν δοθεί άτυπες οδηγίες από την αστυνομία στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, να μπορούν να συλλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες και αν θεωρεί ότι το άρθρο 275 της ποινικής δικονομίας που δίνει το δικαίωμα σε πολίτες να συλλαμβάνουν αν διαπιστώσουν αδικήματα, έχει εφαρμογή σε τέτοιες περιπτώσεις. “Ο Έβρος έχει ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους μήνες και πραγματικά οι κτηνοτρόφοι με μια αυταπάρνηση έχουν σταθεί στο πλευρό των συνόρων για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα.

Αυτό το περιστατικό, το συγκεκριμένο, όπου ανέλαβα να εκπροσωπήσω τους Τούρκους εντολείς μου, δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ένα περιστατικό όπως αυτά που βιώναμε τον Μάρτιο. Συνεπώς δεν μπορώ να εκφέρω συγκεκριμένη γνώμη για την πρακτική αυτή. Αν καλώς ή κακώς ακολουθείται”.

Λίγο νωρίτερα πάντως, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης των Τούρκων Βασίλης Δεμίρης, που επαναλαμβάνουμε ότι αναλαμβάνει συχνά παρόμοιες υποθέσεις, προκάλεσε τον εκνευρισμό και την έντονη δυσαρέσκεια των μαρτύρων υπεράσπισης του κτηνοτρόφου.

Κι αυτό γιατί επέμενε στο συγκεκριμένο θέμα και τους ζητούσε να κατονομάσουν συγκεκριμένους αξιωματούχους της αστυνομίας, από τους οποίους παίρνουν άτυπες οδηγίες ή συνεννοούνται να προβαίνουν σε συλλήψεις με παράλληλη ενημέρωση αστυνομίας και στρατού, όταν εντοπίζουν λαθρομετανάστες.

Μάλιστα ένας από τους μάρτυρες του διαμαρτυρήθηκε έντονα. “Καταλαβαίνω ότι κάνεις την δουλειά σου ως δικηγόρος, αλλά επειδή είσαι από την περιοχή μας και γνωρίζεις και εσύ πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει, είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σου. Να ζητάς να σου πούμε ονόματα για θέματα που είναι πολύ… λεπτά και επειδή ξέρεις ότι δεν θα το κάναμε, ήθελες να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Απαράδεκτο αυτό που έκανες”, του είπε σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Πηγή: Evros-news.gr