Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι βγάζουν ξαφνικά για έρευνες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» μεταξύ Κύπρου και Ρόδου
11 months, 11 days ago
6

Το  τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» βγάζει σήμερα η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

abdulhamin-hun

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

navtex

Αυτό, δε, αξίζει να επισημανθεί, συμβαίνει σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν «βγει από τον πάγο», οι διπλωματικές επαφές -μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους- έχουν πυκνώσει και οι δύο πλευρές δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων. Καθώς φαίνεται, έπειτα από μια περίοδο μακράς «νηνεμίας» στα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα επιδιώκει να «τεστάρει», σε πολιτικό επίπεδο, τις ελληνικές προθέσεις.

Μόλις προ δύο ημερών, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «μονοπάτι καταλλαγής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», περιέγραφε το χρονοδιάγραμμα πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Σε αυτό περιλαμβάνονται, πρώτον, η συνάντηση των ηγεσιών και των αντιπροσωπειών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και δεύτερον, η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εντός του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

navtex_mak432

Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον τουρκικό εξερευνητικό στόλο και την παρθενική του αποστολή, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει ξανά στη θάλασσα, σύμφωνα και με όσα έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε ‘βίρα τις άγκυρες’ και ‘πρώτα ο Θεός’» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊρακτάρ, αναρτώντας, μάλιστα, και σχετικό βίντεο

Θυμίζεται πως η περσινή αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας».