Εμβόλιο κορονοιού: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις δυνητικού εμβολίου από τη Sanofi
3 years, 8 months ago
6

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη φαρμακευτική εταιρία Sanofi.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 31 Ιουλίου ότι είχε δεσμεύσει, εκ μέρους των 27 κρατών μελών, 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 σε προετοιμασία από το γαλλικό εργαστήριο. Τα ευρωπαϊκά στελέχη συνεχίζουν επίσης «εντατικές συζητήσεις» με άλλους παρασκευαστές εμβολίων, ανέφερε η Επιτροπή σε δελτίο τύπου.

Η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία “θα επιτρέψει σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραγγείλει το εμβόλιο με ευνοϊκούς όρους, εφόσον έχει παράσχει επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του και «απουσία παρενεργειών».

“Η Ευρώπη επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο”

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, “η σύμβαση προβλέπει οτι η Sanofi θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη να αγοράσουν το εμβόλιο”. Οι συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής και της φαρμακευτικής κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, εάν αναπτυχθεί ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο .

«Παρόλο που δεν γνωρίζουμε σήμερα ποιο εμβόλιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό στο τέλος, η Ευρώπη επενδύει σε ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο πολλά υποσχόμενων εμβολίων, με βάση διαφορετικούς τύπους τεχνολογιών. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητές μας για γρήγορη θεραπεία, αποτελεσματική κατά του ιού “, εξηγεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή ανακοίνωση, η Sanofi και η Βρετανική φαρμακευτική GSK ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν έως και 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του πιθανού εμβολίου κατά του Covid-19 από τις ΗΠΑ