Εμβόλιο Pfizer: Εθελοντές αποκάλυψαν ότι ένιωσαν «σοβαρό πονοκέφαλο» μετά τη λήψη του
3 years, 7 months ago
6

Περίπου 43.500 άτομα μετείχαν στην δοκιμή – Οι παρενέργειες δεν διαρκούν πολύ – Πώς περιγράφουν την εμπειρία τους οι πρώτοι εθελοντές που δοκίμασαν το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό

«Σοβαρό πονοκέφαλο», που μοιάζει με hangover και πονόλαιμο φαίνεται ότι προκαλεί το εμβόλιο της Pfizer, που ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 90% στη δημιουργία αντισωμάτων.

Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις εμβολίων, δεν λείπουν και οι παρενέργειες, που όπως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές, είναι προσωρινές.

Περίπου 43.500 άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα.

Οι παρενέργειες αποκαλύφθηκαν λίγο αφότου η Pfizer αποκάλυψε τα στοιχεία που δείχνουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δημιουργώντας ελπίδες στην ανθρωπότητα, που τον τελευταίο σχεδόν χρόνο είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σοβαρό πονοκέφαλο και συμπτώματα ανάλογα της γρίπης ανέφεραν εθελοντές

Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Ώστιν του Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα.

Από την πλευρά της, η 45χρονη εθελόντρια Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλοπυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

Πάντως οι μετέχοντες δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Ωστόσο η Κάρι που εργάζεται στις εκδόσεις, εκτιμά ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε, έλαβε το πραγματικό εμβόλιο.

Το ίδιο πιστεύει και ο Ντισίλντς, που υπέστη επίσης παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου. Στη συνέχεια, προγραμμάτισε τεστ αντισωμάτων και όταν βγήκε θετικό, βεβαιώθηκε ότι δεν είχε λάβει το εικονικό εμβόλιο. Η ανοσολογική του αντίδραση του προκάλεσε αυτοπεποίθηση, ενώ ήταν «πολύ ενθουσιασμένος» με τις ανακοινώσεις της Pfizer τη Δευτέρα.

Άγνωστο αν πήραν το πραγματικό ή το εικονικό εμβόλιο

Μια άλλη εθελόντρια δήλωσε στο CBS ότι η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου. Πάντως δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η διαδικασία είναι ίδια, αφού έδωσε δείγμα αίματος, ούρων, την ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό.

volonteer

Περηφάνια ένιωσε ο Μπράιαν, μηχανικός από την Τζόρτζια, στο άκουσμα της είδησης. Όπως είπε, η συμμετοχή του στη μελέτη ήταν «το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει», καθώς «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν αβοήθητοι από τον κορωνοϊό» στην Αμερική.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι του δόθηκε το εικονικό εμβόλιο. Δεν είχε ανοσολογική αντίδραση και λίγο αφότου έλαβε και τις δύο δόσεις, διαγνώστηκε με κορωνοϊό, λίγο μετά την κόρη του που νόσησε τον περασμένο μήνα. Όλη η οικογένεια του Μπράιαν διαγνώστηκε με κορωνοϊό, αλλά όλοι κατάφεραν να αναρρώσουν.

Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προμηθευτούν το εμβόλιο

Τα θετικά νέα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από την παγκόσμια κοινότητα. Ήδη, η Κομισιόν να δηλώνει έτοιμοι για συμβόλιο 300 εκατομμύριων δόσεων.

Από τους πρώτους που αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο είναι και η Βρετανία, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, λέγοντας ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να δώσουν έγκριση εντός ημερών, εξαιτίας της κυλιόμενης ανάλυσης δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο στρατός είναι σε αναμονή για να λάβουν το εμβόλιο από τις αρχές Δεκεμβρίου και όλοι οι αρμόδιοι θα εργαστούν πυρετωδώς για να διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Ωστόσο η διαδικασία των εμβολιασμών θα γίνει εφόσον υπάρξουν στοιχεία και οι εγκρίσεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.