Επένδυση του ομίλου Volkswagen στην Αστυπάλαια για την ηλεκτροκίνηση
3 years, 5 months ago
6

Οι φήμες που ακούγονταν εδώ και καιρό τελικά έγιναν πραγματικότητα.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι φήμες που είχαν ακουστεί πριν λίγο καιρό επιβεβαιώθηκαν σήμερα, καθώς ο όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα θα δημιουργήσουν στην Αστυπάλαια ένα μοντέλο νησιού για την ουδέτερη κλιματική κινητικότητα μέσα από μια επένδυση συνολικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εξέλιξη τεχνολογιών ηλεκτρικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «Ο Όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας. Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα μεταβεί σε ηλεκτρικά οχήματα και παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα.

Ένα μνημόνιο για αυτό το σκοπό υπεγράφη σήμερα στο Βόλφσμπουργκ και στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και το άνοιγμα, και τον Δρ Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Volkswagen.

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση οχημάτων ή το riding sharing θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει για έξι χρόνια.

Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής επιχείρησης ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων που προσφέρει ηλεκτρονικά σκούτερ από τη μάρκα SEAT και ηλεκτρονικά ποδήλατα του Ομίλου καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει στη σημαντική μείωση του στόλου των οχημάτων στο νησί. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες καύσης.

Εμπορικά οχήματα από τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί – όπως οχήματα αστυνομίας, μεταφορές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στόλοι του δημόσιου τομέα – θα ηλεκτροδοτηθούν επίσης. Η Volkswagen θα εγκαταστήσει τους φορτιστές Elli σε ολόκληρο το νησί για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη υποδομή φόρτισης που προσφέρει περίπου 230 ιδιωτικά και πολλά δημόσια σημεία φόρτισης».

tromaktiko.gr