Επέτειος του Πολυτεχνείου: Εορτασμός κάτω από αυστηρά μέτρα – 6.000 αστυνομικοί επί ποδός
3 years, 6 months ago
6

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο φετινός εορτασμός γίνεται με έναν διαφορετικό τρόπο λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Γεγονός που προκάλεσε μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε συνταγματική την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 6.000 αστυνομικοί, ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και σε πρεσβείες, δημόσια κτίρια, και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού».

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από προχθές την (Κυριακή) στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης.
Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι σήμερα θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, από τις 12 το μεσημέρι κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό «OMONOIA», «ΠANEΠIΣTHMIO», «ΣYNTAΓMA», «EYAΓΓEΛIΣMOΣ» KAI «MΕΓΑΡΟ MOYΣIKHΣ». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Στις 09:00 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μισή ώρα αργότερα θα καταθέσει στεφάνι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 10:30 ο Παύλος Χρηστίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνη την ώρα στο Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ θα καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει το πρωί και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Ο Περισσός εκτιμά ότι μπορεί να φροντίσει να τιμηθεί η επέτειος με τα μέσα που απαιτεί η πανδημία.

Το Μέρα25 σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.