Επίδομα 800 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί – Πόσα δικαιούνται οι μακροχρόνια και οι επιδοτούμενοι άνεργοι
3 years, 5 months ago
6

Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο καθώς το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 890 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι δηλωθούν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 800 ευρώ, στις γιορτές από 21 έως 31 Δεκεμβρίου. Το πλήρες ποσό αναμένεται να λάβουν κοντά στις γιορτές οι εργαζόμενοι στους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Αντίθετα, όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Αττικής που κλείνουν με κρατική εντολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα λάβουν :

• 640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και

• αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου).

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που έκλεισαν με κρατική εντολή από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν για τον Νοέμβριο :

• 746,5 ευρώ από το κράτος για 28 ημέρες αναστολής και

• αναλογία μισθού από τον εργοδότη για την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, όσοι εργαζόμενοι από πληττόμενες επιχειρήσεις δηλωθούν σε αναστολή για 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ, ενώ όσοι δηλωθούν σε αναστολή για 20 ημέρες θα λάβουν 533,2 ευρώ κ.ο.κ.

Οι αναστολές Νοεμβρίου με ειδική αποζημίωση 800 ευρώ αφορούν αυστηρά μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως και τις 4 Νοεμβρίου. Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή ένα τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους. Το κράτος καλύπτει και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου – όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας – ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθούν το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι αναστολές Νοεμβρίου θα δηλωθούν με βάση τη διευρυμένη λίστα πληττόμενων κλάδων του περασμένου Απριλίου. Συνεπώς οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την Επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη μεγάλη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ της ανοιξιάτικης καραντίνας, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 130.000 άτομα που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου και δε λαμβάνουν επιδότηση.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Παράταση επιδόματος σε επιδοτούμενους ανέργους

Την ίδια ώρα και για τους επιδοτούμενους ανέργους θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας 400 ευρώ εφόσον έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

• Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

• Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως)

• Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις – μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

protothema.gr