Επιστολή στις ΗΠΑ από το Υπουργείο Άμυνας για την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών F-35
3 years, 7 months ago
6

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της συγκεκριμένης αγοράς, αν γίνει, κυμαίνεται σε κάτι παραπάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Εντείνεται η δραστηριότητα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση του κορυφαίου μαχητικού στον κόσμο 5ης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις 6 Νοεμβρίου -λίγο αφού είχε τελειώσει η επιλογή των Ελλήνων πιλότων που θα εκπαιδευτούν στα Rafale-, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε ένα ακόμη βήμα προς την απόκτηση των F-35, στέλνοντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος για την αγορά μιας μοίρας των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Η ελληνική πλευρά είχε ήδη λάβει το καλοκαίρι από τις ΗΠΑ τις λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές και τις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος της συγκεκριμένης αγοράς κυμαίνεται σε κάτι παραπάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης, αλλά όχι των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν τα σκάφη.

Η ελληνική ανταπάντηση είναι σαφές ότι πλέον θέτει το ζήτημα σε σταθερή τροχιά και εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, εκτός σημαντικού απροόπτου θα δούμε μελλοντικά F-35 με τα ελληνικά χρώματα.

Δεν πρόκειται πάντως περί «πολυτέλειας», όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά για μονόδρομο για την Πολεμική Αεροπορία και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένες πλέον την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της Τουρκίας με τη χρήση των S-400 και την πιθανή αύξηση των συγκεκριμένων συστημάτων, τα F-35 αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή.

newsbreak.gr