Ερντογάν – Αυστηρή… στα λόγια και όχι στις πράξεις η ΕΕ
3 years, 5 months ago
6

Η ραθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει από τα λόγια στα έργα και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, φάνηκε να λειτούργησε ως αέρας στα πανιά της Άγκυρας.  Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ήδη το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να “συμμορφωθεί”, επιδιώκοντας νέα κλιμάκωση, την ευθύνη για την οποία θα επιχειρήσει να φορτώσει στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι το γεγονός ότι επανήλθε ακόμα πιο προκλητικα με τρεις Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και δοκιμές εκτόξευσης των S-400. Η Άγκυρα, δείχνοντας ότι επιμένει στην ισχύ των όπλων ανακοίνωσε τις τρεις νέες Navtex για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Οκτωβρίου) και στο Αιγαίο (19-20 Οκτωβρίου και 19-21 Οκτωβρίου). Η πρώτη άσκηση θα γίνει κοντά στην Αττάλεια και οι άλλες δύο ανάμεσα στην Ίμβρο και την Χερσόνησο της Καλλίπολης.

Έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκεται το Oruc Reis και αφορούν κυρίως παράκτιες περιοχές. Σημειώνεται ότι η μια εξ’ αυτών δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, όπου το Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τις ασκήσεις αυτές όμως, αν συνυπολογίσει κανείς και τα πολεμικά που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ο Ερντογάν στέλνει και πάλι μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου στην περιοχή.

Τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου προειδοποίησε ότι «θα επανέλθουμε με αποφάσεις», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε τη δική του ανακοίνωση.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις». Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα της Τουρκίας, αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, συζητήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπεριλήφθηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί εκφράστηκε η έντονη αποδοκιμασία τους σχετικά με τις “μονομερείς και προκλητικές” ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών εξέτασαν το ενδεχόμενο του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα αν και τίποτα τέτοιο δεν εκφράστηκε γραπτώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Οι ενδεχόμενες χειροπιαστές κυρώσεις αναμένονται τον Δεκέμβριο. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκίμασε τις νέες  προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την καλεί να σεβαστεί τα  ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με τούτα και με κείνα, ο Ερντογάν συνεχίζει να τραβάει το σκοινί, σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Μεταξύ άλλων, προκαλεί την τύχη του και με τις ΗΠΑ οι οποίες δεν πρόκειται να δεχτούν την εκτόξευση των S-400, Η ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Σε αυτό το γεωπολιτικό σκάκι, οφείλει να αξιολογήσει κανείς και την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου. Μια τέτοια επίσκεψη, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι στρατηγικής σημασίας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μόσχα αποτελεί όχι απλά ον μοναδικό συνομιλητή της Τουρκίας, αλλά και αυτόν που μπορεί να επηρεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

protothema.gr