Ερντογάν: Έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη
3 years, 9 months ago
6

Νέα επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη– απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμονή της Συνόδου Κορυφής όπου αναμένεται αν συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί και κατάλογος κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν, παρουσιάζει δύο τρόπους επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με τη δική του λογική και όπως ο ίδιος ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Πρόσφατα, οι σχέσεις μας λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετώπισαν μια νέα δοκιμασία. Με αυτήν την επιστολή προς εσάς, θέλω να σας παρουσιάσω την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να σας μεταφέρω τις προτάσεις μας για επίλυση του προβλήματος» αναφέρει αρχικά στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

sabah

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων» σημειώνει ο Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ.

Οι βολές Ερντογάν στρέφονται κατά Ελλάδας και Κύπρου, κατηγορώντας τες πως με τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να «φυλακίσουν» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

Είναι η δεύτερη επιστολή του Τούρκου προέδρου προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε., μέσα σε δέκα μέρες. Η πρώτη είχε αποσταλεί πριν την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Είχε στείλει επιστολή και την Κυριακή

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες είχε στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος και την Κυριακή, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, η οποία αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Στην επιστολή, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, δεν εστάλη στους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, ο Ερντογάν παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος κάνοντας αναφορά στις ενέργειες της Λευκωσίας από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης). Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Πηγή: protothema.gr