ΕΥΑΘ: Έρχονται αυξήσεις στο νερό – Eισήγηση για αλλαγή τιμολογίων στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων
1 month, 19 days ago
6

Σε ανατιμήσεις των τιμολογίων τους σκοπεύουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υποβάλλοντας μαζικά αιτήματα στην ΡΑΑΕΥ, στην οποία υπάγεται από πέρσι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

Μετά τον πονοκέφαλο των τιμολογίων στο ρεύμα, η ΡΑΑΕΥ καλείται να «ξεκλειδώσει» τα νέα τιμολόγια που εισηγούνται οι εταιρείες και στο νερό και να αναθεωρήσει την εμπορική πολιτική τους καθορίζοντας το επιτρεπόμενο έσοδο.

Ωστόσο λόγω της υποστελέχωσης της Αρχής και της έλλειψης οργάνωσης, η απόφαση αυτή, το πιθανότερο είναι να  καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμολογίων γνωστοποίησε χθες στο περιθώριο της συνέντευξης για την ανακοίνωση της συνεργασίας της με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την υπογραφή PPA, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΥΘ κ. Άνθιμος Αμανατίδης. Ανάλογες αυξήσεις μεταξύ άλλων,  έχει εισηγηθεί και η ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει τα ίδια τιμολόγια για 13 ολόκληρα χρόνια και για τουλάχιστον 10 χρόνια η ΕΥΑΘ.

Η πρόταση που κατέθεσε η ΕΥΑΘ στη ΡΑΑΕΥ, βασίστηκε σε χρηματοοικονομική μελέτη της Deloitte, προκειμένου να καταλήξει στις εισροές που πρέπει να έχει, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Αμανατίδης με τις αυξήσεις που έχει εισηγηθεί η εταιρεία, δεν θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στον καταναλωτή ούτε τον οικιακό ούτε τον εμπορικό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν στο ύψος του πληθωρισμού και θα καθοριστούν με βάση την κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η ΕΥΑΘ έχει εισηγηθεί κλιμακωτές αυξήσεις στον ρυθμιστή με βάση την κατανάλωση και συγκεκριμένα: 4,3% (μέχρι 10 κυβικά μέτρα), 6% (από 11 έως 40 κ.μ) και 8% (από 41 έως 60 κ.μ). Ανατιμήσεις θα υπάρξουν και στα επαγγελματικά τιμολόγια κατά 10% αλλά και στο πάγιο που προτείνεται να διαμορφωθεί στα 10 ευρώ από 8 ευρώ που ήταν τα τελευταία χρόνια όπως επίσης και στο νερό άρδευσης.

Η ενεργειακή κρίση είχε άμεση επίπτωση στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας. Για αυτό και η ΕΥΑΘ κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες για την σύναψη διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή (PPA), προκηρύσσοντας πριν ένα χρόνο διαγωνισμό, στον οποίο προσήλθαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προβλέπει ότι η ΕΥΑΘ  θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών.

Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ. Η εταιρεία, η οποία υπογράφει το πρώτο πράσινο PPA μεταξύ των εταιρειών του δημοσίου τομέα προσβλέπει σε όφελος 2,4 εκ. το επόμενο διάστημα και σε 3,4 εκ. τα επόμενα δύο χρόνια με την προσθήκη του φωτοβολταικού.