Εξι συμμορίες ανηλίκων στο κέντρο της Αθήνας
11 months, 25 days ago
6

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση εφήβων εγκληματιών από το 2020 μέχρι σήμερα. Τι δηλώνει στη Realnews η μητέρα του 18χρονου που έπεσε θύμα επίθεσης στην Ακρόπολη.

Το πρόσφατο περιστατικό στην Ακρόπολη, με τον παρ’ ολίγον θανάσιμο τραυματισμό ενός 18χρονου από δύο ανηλίκους που ήθελαν να τον ληστέψουν, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της εγκληματικότητας των ανηλίκων, που εμφανίζει σταθερά αυξητικές τάσεις.

Μάλιστα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς δεν περνάει ημέρα που να μη σημειώνονται περιστατικά που αφορούν την παραβατικότητα αγοριών αλλά και κοριτσιών που είναι μαθητές του λυκείου, ακόμα και του γυμνασίου.

Η ΕΛ.ΑΣ., εδώ και μια τριετία, κατά την οποία το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, χαρτογραφεί τις συμμορίες εφήβων και ανηλίκων που δρουν σε συγκεκριμένες περιοχές και πραγματοποιούν επιθέσεις κυρίως σε άλλους ανηλίκους αλλά και σε τουρίστες.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την εγκληματικότητα των παιδιών κάνουν λόγο για την ύπαρξη τουλάχιστον έξι συμμοριών, τα μέλη των οποίων είναι ανήλικοι και έφηβοι. Οι συμμορίες αυτές είναι κατά βάση μεικτές, δηλαδή απαρτίζονται από παιδιά με καταγωγή από χώρες του εξωτερικού αλλά και από Ελληνες. Σύμφωνα με τον φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ. με τα περιστατικά από το 2020, οι ομάδες των ανηλίκων λειτουργούν με όρους οργανωμένης σπείρας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να μοιράζονται ισόποσα τη λεία τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια από αυτές τις συμμορίες ανήκει και ο 17χρονος, ο οποίος παρ’ ολίγον να κόψει το νήμα της ζωής ενός 18χρονου στην Ακρόπολη για να τον ληστέψει. Αλλωστε, οι αστυνομικοί, λόγω του ποινικού παρελθόντος του δράστη, πιστεύουν ότι η ένταξή του σε μια από αυτές τις συμμορίες έγινε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όταν ήταν μόλις 15 ετών.

«Λερναία Υδρα»

Πρόκειται για συμμορίες με χαρακτηριστικά «Λερναίας Υδρας». Παρά τα κατά καιρούς χτυπήματα που δέχονται από τις Αρχές Ασφαλείας, οι εγκληματικές ομάδες των ανηλίκων ανανεώνονται διαρκώς, με καινούργια μέλη που στρατολογούνται. Επιπλέον, λόγω της ανηλικότητας των δραστών, όσοι συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη με την επιβολή περιοριστικών όρων και την υποχρέωση παρακολούθησης από ειδικούς.

«Παρά το γεγονός πως πολλοί από τους ανηλίκους έχουν συλληφθεί, λόγω της νομοθεσίας πολύ σύντομα βρίσκονται πάλι στον δρόμο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, καθώς οι οικογένειές τους, για διάφορους λόγους, αδυνατούν να ασκήσουν έλεγχο στο παιδί τους.

Πρόκειται για εφήβους που περιφέρονται στα στενά της πόλης και όταν πλέον ενηλικιωθούν οι επιλογές που έχουν είναι ελάχιστες, καθώς τους περιμένει είτε η φυλακή είτε ο κόσμος των ναρκωτικών», λέει στη Realnews αστυνομικός που έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο και έχει γνώση των ερευνών στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι περιοχές

Οι έξι «άγουρες» συμμορίες δρουν σε πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο και η Ομόνοια, ενώ η δράση τους επεκτείνεται και σε περιοχές όπως ο Κολωνός και τα Σεπόλια, αλλά και η πλατεία Καραϊσκάκη. Τα εγκλήματα που διαπράττουν είναι αρκετά βίαια. Σε αρκετά περιστατικά έχει καταγραφεί η χρήση όπλων, όπως μαχαίρια, κατσαβίδια ακόμα και αυτοσχέδια ρόπαλα.

Από τα θύματά τους ζητούν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, καθώς είναι εύκολο, κυρίως τα κινητά, να μεταπωληθούν σε ενεχυροδανειστήρια, αλλά και σε καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων συσκευών.

Το προφίλ που έχουν σχηματίσει οι ειδικοί των Αρχών Ασφάλειας γι’ αυτά τα παιδιά είναι σχεδόν ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Προέρχονται από οικογένειες που για διάφορους λόγους δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στην ανατροφή τους, από γονείς που έχουν και αυτοί παραβατικό παρελθόν ή είναι χρήστες ουσιών. Παράλληλα, περιφρονούν τις Αρχές αλλά και τον κοινωνικό τους περίγυρο, σε σημείο που να διαπράττουν τις ληστείες τους ακόμα και όταν βρίσκονται σε σημεία της πόλης με μεγάλη κίνηση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι ανήλικοι εγκληματίες της πρωτεύουσας βιντεοσκοπούν τα «κατορθώματά» τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και τα αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διατηρούν προφίλ με ψευδώνυμα.

Για τον λόγο αυτόν οι διαδικτυακές περιπολίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με ειδικά φίλτρα αναζήτησης λέξεων και εικόνων, είναι καθημερινές στα social media. Ο στόχος είναι να εντοπίζουν τέτοιου είδους βίντεο και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προχωρούν σε συγκεκριμένες φυσικές αναζητήσεις.

Οι συλλήψεις

Ο 17χρονος δράστης του παρ’ ολίγον θανάσιμου τραυματισμού του 18χρονου νεαρού φέρεται να ξεκίνησε πολύ νωρίς να βαδίζει στα μονοπάτια της παρανομίας, πριν ακόμα φτάσει στην ηλικία των 15 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μόλις στα 15 του χρόνια ο Ελληνας υπήκοος αλβανικής καταγωγής είχε συλληφθεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα κατηγορούμενος για κλοπή και για άσκηση βίας, καθώς, μαζί με άλλους ανηλίκους, είχε ληστέψει τρεις νεαρούς αλλοδαπούς.

Ο δράστης είχε παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ωστόσο, όπως έχει συμβεί και σε πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις, λόγω ανηλικότητας είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση της παρακολούθησής του από κοινωνική λειτουργό.

Εναν χρόνο μετά -και συγκεκριμένα όταν ήταν 16 ετών- συνελήφθη για δεύτερη φορά στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, έπειτα από επίθεση με σκοπό τη ληστεία σε άλλους ανηλίκους. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ένα μικρό μαχαίρι που είχε στην κατοχή του είχε τραυματίσει ελαφρά ένα από τα ανήλικα θύματα. Και σε αυτή την περίπτωση είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Οι αστυνομικοί πλέον πιστεύουν ακράδαντα πως ο ανήλικος δράστης είναι ενταγμένος σε μια από τις συμμορίες ανηλίκων που δρουν σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και λειτουργούν είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά.

«Είναι ακόμα τρομοκρατημένος»

Η μητέρα του 18χρονου που έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης στην Ακρόπολη δηλώνει στην «R» ότι ο γιος της ακόμα δυσκολεύεται να μιλήσει για το περιστατικό

Μια απλή βόλτα στην περιοχή της Ακρόπολης για έναν 18χρονο και την παρέα του, τη Δευτέρα του Πάσχα, λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία. Δύο 17χρονοι νεαροί τον πλησίασαν, ρωτώντας τον αν μπορεί να τους δώσει ένα τσιγάρο, και επιχείρησαν να αρπάξουν το τσαντάκι του. Ο 18χρονος αντέδρασε και τότε τον μαχαίρωσαν στον λαιμό και στην κοιλιά για να τον ληστέψουν. Το θύμα μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.

«Η κατάσταση της υγείας του γιου μου έχει βελτιωθεί, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο… Δεν μπορεί να πιει ούτε νερό. Περνάμε δύσκολες στιγμές, έναν Γολγοθά. Και θα συνεχίσουμε να περνάμε. Δεν ξεπερνιούνται εύκολα αυτές οι καταστάσεις. Εχουμε μέλλον. Μέχρι και σήμερα ο γιος μου δεν μιλάει για το περιστατικό. Αναστατώνεται. Φαίνεται παγωμένος και είναι ακόμα τρομοκρατημένος… Το μόνο που εύχομαι προς το παρόν είναι να πάνε όλα καλά και να βγούμε από το νοσοκομείο», δηλώνει στη Realnews η κυρία Μαρία, μητέρα του νεαρού που δέχθηκε την επίθεση. Αναφερόμενη στην αύξηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτά τα περιστατικά βίας. «Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί λύση για την εγκληματικότητα στην Αθήνα. Δεν γίνεται να βγαίνουν μια βόλτα τα παλικάρια μας, τα παιδιά μας, και να μας τα γυρνάνε σφαγμένα. Και πού; Στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είμαι αρμόδια να πω τι πρέπει να γίνει. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι κάτι πρέπει αλλάξει. Είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω».

Φόβος

Την ίδια στιγμή, παραδέχεται ότι και η ίδια είναι τρομοκρατημένη και δεν ξέρει πώς θα ξεπεράσει τους φόβους της την επόμενη φορά που ο γιος της θα βγει βόλτα με τους φίλους του. «Αλήθεια λέω… Δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου την επόμενη φορά που ο γιος μου, με το καλό, θα βγει πάλι έξω για μια βόλτα στην Αθήνα. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Θα τρελαθώ. Σίγουρα θα χρειαστούμε ψυχολογική υποστήριξη. Πρώτος από όλους ο γιος μου και έπειτα η οικογένεια», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας εκ των δύο 17χρονων έβαλε μαχαίρι στον λαιμό του 18χρονου από την παρέα των νεαρών, ενώ ο άλλος στεκόταν λίγο πιο πέρα κρατώντας «τσίλιες». Στη συνέχεια, ο 17χρονος άρπαξε από τον 18χρονο το τσαντάκι του, αφού πρώτα τον τραυμάτισε με το μαχαίρι στον λαιμό και στην κοιλιά. Αμέσως μετά, οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή, αλλά η παρέα του θύματος κατάφερε να ακινητοποιήσει τον «τσιλιαδόρο» λίγο πιο κάτω, ενώ ο άλλος διέφυγε. Επειτα από έρευνες, το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και συνέλαβε και τον 17χρονο που μαχαίρωσε τον άτυχο νεαρό. Οπως προέκυψε, στο σπίτι του 17χρονου που μαχαίρωσε τον 18χρονο βρέθηκε μπλούζα με κηλίδες αίματος.