Φοροδιαφυγή: Νέα εφαρμογή «appodixi» με αμοιβή (αυτή τη φορά) για όσους βγάζουν «λαβράκια»
10 months, 27 days ago
6

Μια νέα και αναβαθμισμένη εφαρμογή «καρφώματος» πλαστών αποδείξεων ενεργοποιείται μέσα στον επόμενο μήνα μαζί το κίνητρο της αμοιβής για όσους «αλιεύουν» φοροφυγάδες. Ο στοχος είναι, να παρουσιαστεί η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογούμενους, υπό τη μορφή κάποιου bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση (που μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου) θα προβλέπει ένα ανώτερο και ένα κατώτατο μπόνους το οποίο θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Κάποιες πληροφορίες λένε οτι, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης ενώ το μεγαλύτερο δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.

Η εφαρμογή «Appodixi» έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς. Οι έλεγχοι έφεραν στο φως τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά τους έσοδά τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής, δηλαδή άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Στην ίδια κατεύθυνση, της πάταξης της φοροδιαφυγής αναμένονται, επίσης μέσα στον επόμενο μήνα και νέες σημαντικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών για να διευκολυνθεί το εργο των ελεγκτικών αρχών και να «παγιδευτούν» οι επιτήδειοι.

Αυτήν την περίοδο μάλιστα έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι επαγγελματίες που σε ποσοστό 67% δηλώνουν φορολογητέα έσοδα μικρότερα από 10.000 ευρώ, εμφανίζοντας «παραφουσκωμένες» δαπάνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα στο Σεπτέμβριο και θα αξιοποιηθούν δεόντως από το ΥΠΕΘΟ, που επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το σχέδιο για την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών απο επαγγελματίες και μισθωτούς με «μπλοκάκι», προκειμένου να εκπίπτουν οι εν λόγω δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όταν γίνονται ηλεκτρονικά. Και αυτό θα συνδυαστεί, μελλοντικά με την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής δήλωσης στο Taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών και διευρυμένη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS μεταξύ των επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis. oι τεχνικές δυσκολίες, που οδήγησαν τελικά στην παράταση των αρχικών προθεσμιών παραμένουν. Ως εκ τούτου το νεο χρονοδιάγραμμα να μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024!