Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Καίγονται τρία εργοστάσια – Μηνύματα για εκκενώσεις και κλειστά παράθυρα
9 months, 2 days ago
6

Σε τρία μέτωπα εξελίσσεται η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί στον Ασπρόπυργο και λίγο αργότερα έλαβε έκταση προς την βιομηχανική ζώνη.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά σε επαγγελματικούς χώρους και για την κατάσβεση του επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Λίγο μετά τις 10:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λάκκας Κάτσαρη να εκκενώσουν προς Ασπρόπυργο,  στο ύψος του τοπωνυμίου Αμμουδιές, που βρίσκεται κοντά στην Αττική Οδό τόνισε ότι η περιοχή και Βιομηχανική Περιοχή. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μαύροι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα τα των σπιτιών τους καθώς καίγονται λάστιχα δημιουργώντας ιδιαίτερα αποπνικτικές συνθήκες.

Καίγοναι αποθήκες και εργοστάσια

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα.  Εστία φωτιάς υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, περιμετρικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

O αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχει χαμηλή βλάστηση, όμως υπάρχουν και πολλά απορρίματα. Ενώ, όπως είπε εικάζεται πως η φωτιά ξεκίνησε από στρώματα και καλώδια. Ο Κόκκαλης ανέφερε πως υπάρχει εστία φωτιάς περιμετρικά του αεροδρομίου της Ελευσίνας, ωστόσο σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» για τη συγκεκριμένη εστία.

Δήμαρχος Ασπροπύργου: Η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές

Ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασποπύργου ξεκίνησε από τις αυτοχσέδιες χωματερές.

«Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αχικά.

Τόνισε πως: «Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».

Η περιοχή είναι γεμάτη από επιχειρήσεις και το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με το μετρό, είπε ο Νίκος Μελετίου. «Το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με τον προαστιακό, με τις γραμμές του προαστιακού που υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας ζωής και δεν μεταδόθηκε η φωτιά νότια και να κάψει και επιχειρήσεις», είπε.

Ανέφερε πως είχε έρθει σε επικοινωνία με Υπουργείο Εσωτερικών και πως «κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την κατάσταση, διότι ο Ασπρόπυργος με τα 4 φορτηγά που έχει κουβαλάει καθημερινά τα χιλιάδες κυβικά μπάζων που μας φέρνουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, αδυνατεί».

Διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-‘Ανω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.  Αρχικά.  διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.  Ωστόσο, λίγο μετά τις 11 η Τροχαία αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την έξοδο 4.

Αρτοποιός: «Έχουμε συχνά τέτοια περιστατικά, σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο»

Για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι είναι κοντά στο σημείο που ξέσπασε και χθες φωτιά και ότι σχεδόν καθημερινά η Πυροσβεστική καλείται στην περιοχή για φωτιές που ξεκινούν από καύση ελαστικών ή άλλων υλικών και από καύση ξερών χόρτων σε οικόπεδα.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υποστήριξε ότι πρόκειται για καινούργια πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στη βιομηχανική ζώνη. «Έχουμε συχνά τέτοια περιστατικά, σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.