Γέμισε η λίμνη Καστοριάς με μινκ – Είναι σαρκοφάγα κι αν έρθουν κοντά σε άνθρωπο είναι επιθετικά Αν έρθουν κοντά σε άνθρωπο είναι επιθετικά
1 year, 21 days ago
6

Προβληματισμό και συνάμα ανησυχία, τόσο σε κατοίκους, όσο και στους ειδικούς, έχει προκαλέσει η εμφάνιση μινκ, σε περιοχές της Καστοριάς.

Τα μικρά ζωάκια περιφέρονται συχνά στους δρόμους και εντοπίζονται στις ταράτσες να αναζητούν θήραμα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 όταν απελευθερώθηκαν από ακτιβιστές περίπου 50.000 αμερικανικά μινγκ στις περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς.

Το 2019 καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκείμενου να περιοριστεί το πρόβλημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Τα μινκ είναι σαρκοφάγα»

«Τα μινκ εντοπίζονται γύρω από την λίμνη της Καστοριάς. Εντοπίσαμε από χρόνια το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η ενέργεια αυτή. Μετά από δέκα χρόνια έχουν γίνει ένα με το περιβάλλον κι έχουν διώξει άλλα είδη ζώων που ήταν ανταγωνιστικά προς αυτά διαταράσσοντας την πανίδα. Τα μινκ είναι σαρκοφάγα», είπε, νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατομμύρια ευρώ προς αντιμετώπιση αυτού το ζητήματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι τα μινκ θεωρούνται άγρια ζώα κι αν έρθουν κοντά σε άνθρωπο είναι επιθετικά.

 pronews.gr