Γιατί βρέθηκε στη φυλακή ο 17χρονος που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – «Μπήκε τάχα να σωφρονιστεί αλλά βίωσε έναν εφιάλτη»
10 months, 23 days ago
6

Ανατριχίλα προκαλούν τα βασανιστήρια και οι βιασμοί, που καταγγέλλει ότι υπέστη ένας 17χρονος μέσα σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων. «Το βράδυ που κοιμόμουν δεν ήξερα αν θα ξυπνήσω το πρωί γιατί είχαν κατσαβίδια και αυτοσχέδια μαχαίρια και μπορούσαν να σου επιτεθούν αν τους είχες πειράξει ή ακόμα κι αν δεν τους είχες πειράξει», περιγράφει ο ανήλικος ο οποίος για περίπου έξι μήνες παρέμεινε έγκλειστος μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Ο 17χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης, εκμυστηρεύτηκε τα όσα έζησε μέσα στο κατάστημα κράτησης από 5 άτομα τα οποία – όπως ανέφερε ο ίδιος – τον ξυλοκοπούσαν και τον βίαζαν. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, πριν ακόμη φτάσει στο σπίτι του, μέσα στο αυτοκίνητο της επιστροφής, αποκάλυψε στη μητέρα του τη φρίκη που έζησε

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

Σύμφωνα με τον 17χρονο, οι 5 «είχαν στοχοποιήσει ένα ακόμα αγόρι στο οποίο του κάνανε τα ίδια μέσα στο μπάνιο». Ο ανήλικος βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. Το θύμα έχει κατονομάσει τους δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας έχει αποφυλακιστεί. Όπως καταγγέλλει το παιδί όλα γίνονταν μέσα στο Κατάσταση Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας στον Αλμυρό του Βόλου.

Το μαρτύριο του 17χρονου ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της κράτησής του, ενώ, όπως καταγγέλλει η μητέρα του, είχε οδηγηθεί και στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό.

«Πολύ ξύλο, του έκλεβαν τα χρήματα μέχρι και ξεβράκωτο τον άφησαν από ρούχα», είπε η μητέρα του 17χρονου.

«Μπήκε τάχα για να σωφρονιστεί»

Ο ανήλικος μπήκε στη φυλακή πριν από 6 μήνες καθώς είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της αδερφής του.

«Ήταν μία ατυχής υπόθεση, τελικά ήταν περισσότερο παρέμβαση των γονέων για οριοθέτηση του παιδιού. Όμως, η οικογένεια δεν επέλεξε ο 17χρονος να πάει στο αναμορφωτήριο. Είχε μία τραγική εμπειρία. Μπήκε μέσα τάχα για να σωφρονιστεί και τελικά βίωσε έναν εφιάλτη», είπε στο MEGA o Γιώργος Κοκοσάλης, δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου. 

Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Ανατριχιαστικά όσα έζησε ο 17χρονος

Το σοκαριστικό περιστατικό που ήρθε στο φως, προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Παπαθανασίου ο οποίος διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για όλα όσα καταγγέλθηκαν.

«Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο 17χρονος έζησε μία πραγματική κόλαση στο κατάστημα κράτησης , καθώς όπως ανέφερε, τον βίαζαν καθημερινά πέντε άτομα για 15 ημέρες, μέχρι τη στιγμή που αποφυλακίστηκε.

«Αυτό γινόταν κάθε μέρα, κάθε δύο – τρεις μέρες, όποτε ήθελαν. Τελείωνε ο ένας ερχόταν ο άλλος. Τελείωνε ο ένας ερχόταν ο άλλος», δήλωσε.

Την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του.

«Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε  αντιληπτό από άλλα παιδιά και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου για …συμμόρφωση. 

Στη συνέχεια, ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει.  «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και άρχισαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Όπως έγινε γνωστό, από τον ξυλοδαρμό χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπόμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Μόνος και αβοήθητος.