ΓΣΕΕ: Κίνδυνος για σωρεία απολύσεων Οκτώβριο και Νοέμβριο
3 years, 7 months ago
6

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις τις ΓΣΕΕ για τη διάσωση των θέσεων εργασίας τόσο για φέτος όσο και για το 2021, προβλέποντας σωρεία απολύσεων το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αν επιβεβαιωθούν τα πιο τραγικά σενάρια της ύφεσης, έως το τέλος του χρόνου θα χαθούν συνολικά 197.000 θέσεις εργασίας.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε αβέβαια και κενά περιεχομένου τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, επισημαίνοντας ότι στο σημερινό αρνητικό περιβάλλον προτεραιότητα έχει η διάσωση των θέσεων εργασίας καθώς δύσκολα οι εργοδότες θα κάνουν χρήση των κινήτρων για νέες προσλήψεις.

«Από τα 11.000 ξενοδοχεία, τα 5.500 δεν άνοιξαν και δεν πρόκειται να ανοίξουν», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος. «Δεν πρόκειται λοιπόν να κάνουν χρήση της εξάμηνης επιδότησης των εισφορών για νέες προσλήψεις. Προγράμματα του ΟΑΕΔ, δελεαστικότερα από αυτό δεν είχαν καμία απήχηση. Η επιδότηση των νέων προσλήψεων έχει νόημα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε άνοδο και χρειάζεται νέους εργαζόμενους. Στο σημερινό περιβάλλον θα έπρεπε να συγκρατήσουμε τις απολύσεις. Αυτό το κονδύλι των 400-500 εκ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα πρόγραμμα όπου το κράτος θα έπαιζε το ρόλο του εργοδότη ύστατης καταφυγής.»

«Η οικονομική ιστορία έχει δείξει- συμπλήρωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης– ότι σε φάση ύφεσης, ο εργοδότης δεν επενδύει σε προσλήψεις αν δεν έχει παράλληλα πρόσβαση σε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό ισχύει και για τη μείωση των εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το όποιο κόστος εξοικονομηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποταμίευση η για την πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο. Δύσκολα θα αποτελέσει κίνητρο για νέες προσλήψεις. Αν δεν έρθει «μεγέθυνση» είμαι απαισιόδοξος και για το 2021.»

Ειδικά για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα εφόσον η οικονομία δεν κινείται ανοδικά. Επιπλέον ανέφερε ότι επειδή οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες κόβονται από την παρακράτηση υπέρ ΟΑΕΔ, θα μηδενιστούν οι πόροι για την επαγγελματική κατάρτιση.

Σε θέση αναμονής βρίσκεται η Συνομοσπονδία εν όψει των αλλαγών στα εργασιακά, τονίζοντας ότι η ευελιξία των υπερωριών, η παρέμβαση στο συνδικαλιστικό νόμο και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν «ουρές» από τα μνημόνια που δεν υλοποιήθηκαν.

Ως αντιπρόταση στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τη δημιουργία νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπενθύμισε ότι ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου για τους Έλληνες μισθωτούς μετά από συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς.

Οι πιο συχνές καταγγελίες των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει σταχυολογήσει η ομάδα αντιcovid της οργάνωσης με τις καταγγελίες εργαζόμενων. Οι πιο συχνές καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι οι εξής:

1. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι παρόλο που έχουν δηλωθεί οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή και κατά συνέπεια λαμβάνουν το επίδομα από το κράτος και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την καταβολή μισθών και εισφορών, υποχρεώνονται να συνεχίσουν να δουλεύουν είτε προσερχόμενοι κανονικά στον τόπο εργασίας τους, είτε μέσω τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

2. Αρκετοί εποχικοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι δε θα επαναπροσληφθούν του χρόνου προκειμένου να τους δηλώσει στην Εργάνη ο εργοδότης για να λάβουν τα 534 ευρώ.

3. Σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να παραμείνουν σπίτι και οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα μετά τις διακοπές τους. Οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν τις αποδοχές της περιόδου που απουσιάζουν οι εν λόγω εργαζόμενοι, είτε τους θέτουν σε υποχρεωτική άδεια.

4. Ανησυχητικό (αν και σύννομο) είναι ότι πολλοί εργοδότες προέβησαν σε απολύσεις μετά την παρέλευση του 45μερου (ή των 30 ημερών με τη νέα ΠΝΠ) από τη λήξη των αναστολών. Ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο μεγάλος αριθμός εργοδοτών που άσκησαν πίεση ή εξανάγκασαν με διάφορους τρόπους εργαζόμενους να παραιτηθούν λόγω των περιορισμών στις απολύσεις.

5. Πολλοί εργοδότες υποχρέωσαν εργαζόμενους σε υπογραφή τροποποιήσεων των συμβάσεών τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

6.Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παρόλο που ωφελήθηκαν ιδιαιτέρως από τα μέτρα, απέφυγαν να επαναφέρουν στην εργασία του όλο το προσωπικό τους ιδίως από τότε που άνοιξε ο τουρισμός, με αποτέλεσμα να απασχολείται το υφιστάμενο μειωμένο προσωπικό καθ’ υπέρβασιν του νομίμου ωραρίου και χωρίς ρεπό.

7. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν επαναπροσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τον τουρισμό, (καταστήματα τουριστικών ειδών, σούπερ μάρκετ σε νησιά, ενοικιάσεις αυτοκινήτων) και δεν υπήχθησαν σε κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη λάβουν ούτε καν το εποχιακό επίδομα.

8. Αν και έχει επισημανθεί από την πολιτική προστασία ότι το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού επιβαρύνει τον εργοδότη, πολλοί εργοδότες απαίτησαν από τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις άδειές τους να υποβληθούν σε τεστ με δικά τους έξοδα.

Πηγή: protothema.gr