Η δημιουργός που φτιάχνει κούκλες-σωσίες παιδιών με σωματικές αναπηρίες και δυσμορφίες
3 years, 7 months ago
6

«Σε όλους αξίζει να κοιτούν το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να αναγνωρίζουν το δικό τους» λέει η Amy Jandrisevits, που μοιράζει χαμόγελα σε παιδιά όλου του κόσμου.

Στο παρελθόν ήταν κοινωνική λειτουργός, αλλά σε μια αλλαγή καριέρας στράφηκε σε ένα μοναδικό είδος χειροτεχνίας: φτιάχνει κούκλες-σωσίες παιδιών με εμφανείς σωματικές αναπηρίες και δυσμορφίες. Η ιδέα της Amy Jandrisevits προέκυψε όταν συνειδητοποίησε ότι τα παιχνίδια της αγοράς δεν κάλυπταν το ευρύ φάσμα της διαφορετικότητας. Και καθώς ένα από τα μότο της είναι, «Αν δεις κάτι που χρειάζεται να αλλάξει, κάνε το», τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει κουκλάκια που μοιράζουν χαμόγελα σε παιδιά όλου του κόσμου και ταυτόχρονα μεταφέρουν ένα δυνατό μήνυμα.

Κάθε κούκλα είναι μοναδική, εξατομικευμένη σύμφωνα με το παιδί στο οποίο προορίζεται. Την εθνικότητα, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως ένα σκουρόχρωμο σημάδι στην επιδερμίδα του ή ένα δύσμορφο άκρο. Η κατασκευή κάθε παιχνιδιού μπορεί να της πάρει ακόμα και επτά ώρες, καθώς προηγείται προσεκτική σκέψη για το πώς θα το διαμορφώσει: «Κάθε μία κούκλα αφηγείται μια ιστορία, κάποιες από τις οποίες είναι σκληρές και θλιβερές και συγκινητικές. Είναι τιμή μου που γίνομαι κομμάτι της ιστορίας αυτών των παιδιών, που ρίχνω μια ματιά στον κόσμο τους. Δεν το αντιμετωπίζω ελαφρά τη καρδία».

«Είναι τιμή μου που γίνομαι κομμάτι της ιστορίας αυτών των παιδιών, που ρίχνω μια ματιά στον κόσμο τους. Δεν το αντιμετωπίζω ελαφρά τη καρδία»

Για την ακρίβεια, αντιμετωπίζει κάθε κούκλα της σαν ένα έργο τέχνης, με καμβά το ίδιο το παιδί: «Αν θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία που εκτιμά τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, ας ξεκινήσουμε από εδώ. Από κάτι τόσο απλό όσο μια κούκλα-ομοίωμά μας», πιστεύει. Ή όπως γράφει στο προφίλ της στο Instagram: «Σε όλους αξίζει να κοιτούν το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να αναγνωρίζουν το δικό τους»

Κάθε κούκλα κοστίζει γύρω στα 100 δολάρια, μαζί με τα έξοδα αποστολής, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος: «Σε αυτή την περίπτωση, αναζητώ τρόπο να το καλύψω εγώ. Ό,τι κι αν γίνει, εκείνα τα παιδιά θα αποκτήσουν τη δική τους κούκλα. Δεν είναι θέμα δουλειάς. Είναι το σωστό».

Η δημιουργός ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες στο  Instagram από παιδιά που ποζάρουν με το καινούριο τους απόκτημα. Από την έκφρασή τους, καταλαβαίνουμε ότι μόλις απέκτησαν έναν φίλο, ίσως τον μόνο που μπορεί να κατανοήσει ακριβώς το πώς αισθάνονται.

Δείτε δημιουργίες της Amy Jandrisevits: