Η δολοφονία Γκιόλια και οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως
3 years, 7 months ago
6

Γράφει η Φιλοθέη Βαρσαμη

Πριν λίγες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα το περσινό αμετάκλητο βούλευμα του αρείου πάγου με το οποίο ο μανώλης σφακιανάκης, της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, παραπεμπόταν σε δίκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Για τυπικούς λόγους η δίκη δε θα γίνει, οι διαπιστώσεις, όμως, του βουλεύματος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Ιστορικό Α
Το 2010 δολοφονήθηκε ο σωκράτης γκιόλιας, διαχειριστής της σελίδας to troktiko. Μολονότι η ταυτότητα του διαχειριστή ήταν κοινό μυστικό, ο γκιόλιας λάμβανε κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μην αποκαλυφθούν στοιχεία που άμεσα θα τον συνέδεαν με τη διαχείριση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, γιατί αυτό θα σήμαινε άδοξη λήξη της καριέρας του, μέσα σε έναν κουρνιαχτό μηνύσεων και αγωγών σε βάρος του. (Σημείωση συντάξεως: όπως όλοι θυμόμαστε, to troktiko ήταν η τερατογένεση που προέκυψε από το διαζύγιο θέμου αναστασιάδη-μάκη τριανταφυλλόπουλου που εξέδιδαν μαζί το πρώτο θέμα. Ο γκιόλιας ήταν πρωτοπαλίκαρο στο θέμα και μετά τον άσχημο χωρισμό των δυο πνευματικών του μπαμπάδων, πήρε το μέρος του θέμου. Το troktiko λειτουργούσε ως κλασική εε (εκβιασμοί-εξυπηρετήσεις) της βοθροδημοσιογραφίας. Ενίοτε έβγαζε και τα οικογενειακά* τους στη φόρα, όπως πχ όταν ο γκιόλιας κάρφωσε τον μάκη ότι είχε κλείσει συμβόλαιο θανάτου κατά του θεμου, γεγονός που ανάγκασε τον αναστασιάδη να φύγει για 15 μέρες στην ελβετία).

Παραδοχές βουλεύματος
Σύμφωνα με το βούλευμα, που βασίζεται στις μαρτυρικές καταθέσεις του αδελφού, της συζύγου και του πεθερού του γκιόλια, ο τελευταίος είχε πολύ στενή σχέση σχεδόν*στρατηγικής* συνεργασίας με τον σφακιανάκη. Ο σφακιανάκης τον ενημέρωνε για τις καταγγελίες σε βάρος του troktiko στη δίωξη, στη διεύθυνση, δηλαδή, της οποίας ο ίδιος προΐστατο, καθώς και για τις έρευνες που θα γινόντουσαν σε βάρος του. Αυτό έδινε χρόνο στον γκιόλια να κρύβει τον υπολογιστή με τον οποίο συνδεόταν ως διαχειριστής του troktiko και να αφήνει για έλεγχο μια παλιατζούρα που του είχε δώσει ο αδελφός του, προκειμένου να το κατάσχει η δίωξη, να βλέπουν ότι δε σχετίζεται με το troktiko και τελος.

Επιπλέον, ο σφακιανακης σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων έδινε οδηγίες στον γκιόλια για τον τρόπο με τον οποίο το troktiko θα μπορούσε να αποκτήσει τηλεφωνικό κέντρο, που να μην έχει σχέση με ελληνικό provider, ώστε να απορροφώνται καπως οι κραδασμοί από τις διαμαρτυρίες των θιγόμενων από τα δυσφημιστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να είναι δυνατή η αποκάλυψη της ταυτότητας του. Παράλληλα, είναι αυτός που ενημέρωσε τον γκιόλια για το συμβόλαιο θανάτου κατά του αναστασιάδη, ώστε να του το πει. Τέλος, λίγο πριν τον θάνατο του γκιόλια, ο σφακιανακης τον ενημέρωσε ότι έπρεπε «να προσέχει» γιατί κάτι θα γινόταν σε σχέση με το troktiko.

Αυτά λέει το βούλευμα, έχοντας λάβει υπ όψη και αιτιολογημένα απορρίψει τους αντίθετους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Και από αυτά που λέει, φαίνεται ότι ο πεφιλημένος του συστήματος, ο στρατηγός που έσωζε παιδάκια από το διαδικτυακό μπουλινγκ, εμφάνιζε πιθανότατα και πιο ενδιαφέρουσα υπόγεια δραση, καταχρώμενος της εξουσίας του, αφού λειτουργούσε ως στρατηγικός σύμβουλος του troktiko, (ποιος ξέρει και ποιών άλλων) και παρείχε στον ισχυρού ποινικού ενδιαφέροντος μακαρίτη δημοσιογράφο τεχνογνωσία και πληροφορίες, ώστε να παραμένει ανώνυμος και να εμφανίζεται αθώος, χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεια κατά τις εις βάρος του έρευνες.

Ιστορικό Β
Τον φεβρουάριο του 2016 η κυβέρνηση συριζα επιχείρησε να απομακρύνει τον σφακιανάκη από τη θέση του. Η δράση της υπηρεσίας του υπό την αρχηγεία του μπορεί να είχε μία καλή βιτρίνα, είχε όμως και μελανότατα σημεία, όπως το στήσιμο δίωξης κατά του παναγιώτη βήχου, ο οποίος κατήγγειλε κυκλώματα τραφικινγκ στη Σαντορίνη με εμπλοκή του διοικητή του ατ εκεί, και κατηγορήθηκε άδικα (ο βήχος), συκοφαντικά και εκδικητικά ως μαστροπός και παιδόφιλος, με ενεργή συμμετοχή της διωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα του.

Η κοινωνία των πολιτών στα σοσηαλ μηντια, που (νομίζει ότι) ξέρει τι της γίνεται, ξεσηκώθηκε ενάντια στην κυβερνητική απόφαση. Οι φρυκτωρίες άναψαν η μια μετά την άλλη, το μήνυμα διαδόθηκε, οι αντιδράσεις (συγκεκριμένων πολιτικών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων, συγκεκριμένων εκδοτικών συγκροτημάτων και πλήθους ανώνυμων πολιτών), θέριεψαν και μετέφεραν την πληροφορία απ άκρου εις άκρο της ελλάδας: ο πιο επιτυχημένος αξιωματούχος της ελ-ας, υποβιβάζεται από το καθεστώς.

Η σφοδρότητα των αντιδράσεων ήταν τόσο έντονη, ώστε λίγες μέρες αργότερα ο συριζα απέσυρε τον υποβιβασμό σφακιανάκη. Ο φερόμενος, πια, ως σύμβουλος του γκιολια, ως συνομιλητής του μάκη, ως διαβιβαστής των «χαιρετισμάτων» δολοφόνων προς τον θέμο (και όχι προς την ελας), ως λίγο διπλός πράκτορας όλων των παραπάνω, παρέμενε στη θέση του. Η κοινωνία των πολιτών είχε νικήσει και συγκινημένη έδινε συχαρίκια στον εαυτό της, νομίζοντας ότι προέταξε τα στήθη της υπέρ των δυνάμενων του καλού.

Αντίθετα, το βούλευμα του αρείου πάγου, που καταδίκη δεν είναι, αλλά περιλαμβάνει πολύ σοβαρές και τεκμηριωμένες κατηγορίες, δεν ευτύχησε να λάβει τρομερη δημοσιότητα. Παραδόξως, οι φρυκτωρίες δεν λειτούργησαν, τα μμε δεν ούρλιαζαν, οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν, συγκεκριμένοι πολιτικοί, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα έδειξαν να θεωρούν απείρως πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μαρέβα ντύθηκε φούξια χρυσόμυγα, παρά το γεγονός ότι ανώτατος αξιωματικός της ελας σε κομβική μάλιστα θέση, αντιμετώπισε σοβαρότατες κατηγορίες (έστω) για ενεργητική διαπλοκή του με τον πάτο του βούρκου της ελληνικής δημοσιογραφίας. Και επέλεξαν είτε να μην ασχοληθούν με το θέμα, είτε να ανεβάσουν τις δηλώσεις σφακιανάκη για το κλείσιμο της δικαστικής του περιπέτειας.

Επίλογος
10 χρόνια μετά, η δολοφονία γκιόλια παραμένει ανεξιχνίαστη. Τις έρευνες τις έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική (brilliant ιδέα να εμφανιστούν οι δολοφόνοι ως δήθεν τρομοκρατική οργάνωση) και κανεις δεν ξέρει σε ποιό σημείο βρίσκονται. Η υπόθεση σφακιανάκη δεν έφτασε στο ακροατήριο ποτέ, επομενως ο σφακιανακης λογίζεται αθώος. Ο τριανταφυλλοπουλος δεν διώχθηκε ποτέ, παρά τις καταγγελίες γκιόλια για πληρωμένα συμβόλαια θανάτου σε βάρος αντιπάλων του. Ο θέμος πέθανε σχεδόν αγιοποιημένος. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει δεκάδες καταγγελίες είτε για άδικες διώξεις, είτε για σκόπιμες και στημένες διώξεις, για τις οποίες ουδέποτε λογοδότησε· τις ερευνά, λέει, το εσωτερικών υποθέσεων, (καταλάβατε, με χρόνους με καιρούς θα μάθουμε κάποτε ότι όλα καλά, πώς κάνουμε έτσι μωρε).

Η κοινωνία των πολιτών, που (νομίζει ότι) ξέρει την τύφλα της, εξακολουθεί να χορεύει όπως της βαρανε το ντέφι τα καλωλαδωμένα, ώστε να μην τρίζουν, εκδοτικά συγκροτήματα. Εκδότες εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται με σοβαρότατες και εκβιαστικές αποκαλύψεις δημοσίως, και ένας εισαγγελέας δε βρίσκεται να τους μαζέψει και να τους ζητήσει εξηγήσεις. Η τεράστια αλληλεξάρτηση των διαπλεκόμενων πλευρών, καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε απόπειρα εξυγίανσης οποιουδήποτε κλάδου.

Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να πατήσει μόνος του την πολλή δουλειά που χρειάζεται «για να γυρίσει ο ήλιος», βρίσκεται ροκανισμένος από τα γρανάζια του συστήματος που είτε τον στοχοποιούν με δολοφονία χαρακτήρα, είτε τον αφήνουν να μιλάει μόνος του και να ακούει τη φωνή του. Στον πάτο του βούρκου της ελληνικής παραδημοσιογραφίας, δίπλα στο πτώμα του γκιόλια, υπάρχει πια και αυτό του μαυρίκου, και παραλίγο να φτάσει και του χίου.

Ελάχιστα αν σηκώσει κανεις τον μπερντέ στον οποίο εδώ και καιρό προβάλλεται το έργο «ο καραγκιόζης και η κανονικότητα», θα νιώσει χειροπιαστή την σαπίλα που αναδύεται κυρίως από τα τρίστρατα όπου διασταυρώνονται θεσμοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Στη μικρή βαλκανική μας γωνιά σε αυτά τα τρίστρατα, χαρακτηριστικότερα παρά οπουδήποτε αλλού, συνυπάρχουν αρμονικά η σικελική μαφία, η τουρκοκρατία και οι νόμοι της ζούγκλας· αλλά όσο τα κρατικά χρήματα ρέουν ποταμηδόν προς τα μμε, θα διαβάζουμε μόνο ότι στα τρίστρατα αυτά ιδανικά ευδοκιμούν και αρμονικά αναπτύσσονται «η υπέρκομψη δύση, η μυστηριακή ανατολή και ο μαγικός εξωτισμός».

Πηγή: newsone.gr