Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη- Αλ Σίσι
3 years, 4 months ago
6

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την τριμερή διάσκεψη με Κύπρο και Αίγυπτο στη Λευκωσία: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές τακτικές και ακολουθεί επιθετικές πρακτικές, η διπλωματία είναι το όπλο μας, είπε – Αναστασιάδης: Προϋπόθεση για τις οποίες συζητήσεις η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών

Το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία και αναστολή της τελωνειακής ένωσής της με την ΕΕ επανέλαβε από τη Λευκωσία ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, κυρίους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, μετά την τριμερή διάσκεψη. Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, είπε ο κ.Μητσοτάκης. Συνέχισε αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και ακολούθως στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, λέγοντας ότι η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές τακτικές και ακολουθεί επθετικές πρακτικές , τις οποίες συνοδεύει με προκλήσεις. «Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες συνεχώς και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια. Προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, συμπεριφορά που προκαλεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και έρχεται απέναντι στις θέσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ. Ξανασυζητήσαμε οι τρεις μας μαζί, πώς το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη λιβυκή διοίκηση βάθυνε την κρίση στη Λιβύη, ενώ η μεταφορά μισθοφόρων υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η θέση μας για τη Λιβύη οπως αποτυπώθηκε, είναι ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους του Λίβυους.

»Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο, που ναρκοθετεί την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τόσο στην τριμερή, όσο και στην διμερή μας συνάντηση με τον κ.Αναστασιάδη τόνισα την αταλάντευτη θέση μας στο πλευρό της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου τί γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.  Η Αγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για διάλογο και λύσεις προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας και των συμμαχιων είναι μαραθώνιος. Μετατρέπουμε τη διπλωματία σε δικό μας όπλο. Ζητούμε από τα κράτη της ΕΕ να μην πωλούν όπλα στην Τουρκία. Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες την απέναντι πλευρά. Ζητούμε να καταγραφούν οι παραβιάσεις των συμφωνιών και της τελωνειακής ένωσης. Δεν γίνεται η Τουρκία να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και παράλληλα να απειλεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης: Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Όπως επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η σχέση ΕΕ και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος, είπε, αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Το Κυπριακό αποτέλεσε μέρος της ημερήσιας διάταξης στην τριμερή. Ο κ.Αναστασιάδης έκανε γνωστό ότι κάλεσε σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων, ενώ απηύθυνε και επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακολούθως το λόγο πήγε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Τι έχει προηγηθεί

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι μια συμφωνία-οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντικότατη την υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών για την οποία και οι δύο ηγέτες εργάστηκαν. Τη χαρακτήρισε ακόμη ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε ότι η συμφωνία επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και αναμένεται και η τυπική πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σίσι για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του συνεργάστηκαν με την Ελλάδα για να μπορούν να πετύχουν αυτή την πολύ σημαντική συμφωνία. «Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκφράζοντας τη χαρά του για τη νέα συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε τη διάθεση και την πρόθεση της Αιγύπτου για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η σύγκληση της 8η τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής αντανακλά αυτή την επιθυμία των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι οι σημερινές σχέσεις είναι μια προέκταση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να έχει μια περαιτέρω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.

Ο κ. Σίσι συμφώνησε επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης και επίσης αντανακλά το σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου που είναι προς όφελός όλων των γειτονικών χωρών. Είπε επίσης ότι η κύρωση από τα κοινοβούλια της συγκεκριμένης συμφωνίας, στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας, αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συμφωνία. «Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.