Η Βρετανία επιστρέφει 200 φυλακισμένους στην Αλβανία για να γλυτώσει το κόστος κράτησής τους
10 months, 5 days ago
6

Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία έδωσαν επίσημα τα χέρια για την επιστροφή στην βαλκανική χώρα 200 κρατουμένων από τις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση Σούνακ με στόχο τη μείωση κόστους των φορολογούμενων. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείο δεσμεύθηκε να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και το σωφρονιστικό σύστημα της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπήρξε συμφωνία ώστε 200 Αλβανοί κρατούμενοι, που είναι καταδικασμένοι σε τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια φυλάκισης, θα γυρίσουν στην πατρίδα τους για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους, καθώς η χωρητικότητα των φυλακών εξαντλείται.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου, οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών Ρίσι Σούνακ και Έντι Ράμα προχώρησαν στη σύναψη της συμφωνίας. Η απόφαση βασίζεται στη δέσμευσή τους -ήδη σε συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο- για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Οι αλβανικές και βρετανικές αρχές ανέφεραν χθες, Τρίτη, σε κοινή δήλωση ότ από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους 1.000 Αλβανοί υπήκοοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους που αφορούν σε ανθρώπους που είτε δεν κατάφεραν να λάβουν άσυλο, είτε δέχθηκαν να επιστρέψουν οικειοθελώς. Ο αριθμός αυτός αφορά στην περίοδο από τη συμφωνία του κοινού ανακοινωθέντος στις 13 Δεκεμβρίου έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τις αρχές του να απελαύνουν άτομα που φτάνουν παράνομα. Έκτοτε, οι πτήσεις απέλασης προς την Αλβανία έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το μέτρο για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης θα μπορούσε να αποδειχθεί αναποτελεσματικό ή και να έχουν ενδεχομένως άδικη μεταχείριση τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας συνεργάζονται για να καταστήσουν πιο δύσκολη την άφιξη και την παραμονή παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Από τότε που συμφωνήθηκε το ανακοινωθέν, νέα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί υπήκοοι έχουν επιστραφεί στην Αλβανία», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι αλβανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι περισσότεροι από τους υπηκόους της που στάλθηκαν βίαια φέτος πίσω στην πατρίδα τους από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάστηκαν για εγκλήματα εκεί. Αντλώντας πληροφορίες από συνομιλίες που είχαν δημοσιογράφοι με ορισμένους ανθρώπους εξ αυτών, αποκαλύφθηκε πως σε ορισμένους κρατούμενους προσφέρθηκαν 1.500 λίρες (περίπου 1.700 ευρώ) για να φύγουν από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η στέγαση κάθε κρατούμενου για εγκλήματα στοιχίζει περίπου 40.000 λίρες στους Βρετανούς ετησίως. Μετά την απόφαση για επιστροφή στην Αλβανία, οι εκτιμήσεις θέλουν το κόστος για τη μεταφορά και εκσυγχρονισμό των αλβανικών φυλακών να κοστίζει 32 λίρες ημερησίως ανά κρατούμενο, έναντι των 109 λιρών που απαιτούνται σήμερα για την παραμονή τους στις φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Το συνολικό κόστος για το σχέδιο της «μετεγκατάστασής» τους ανέρχεται σε 8 εκατ. λίρες.

Η απόφαση βασίζεται στη συμφωνία για μεταφορά κρατουμένων που υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αλβανίας το 2021, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2022. Αυτό το πακέτο εφαρμογής θα διασφαλίσει ότι η Αλβανία έχει τις σωστές διαδικασίες και τις σωστές δυνατότητες για παραμονή των κρατπουμένων στις εγκαταστάσεις των φυλακών πράγμα που σημαίνει ότι οι διαδικασίες μπορούν πλέον να προχωρήσουν.