«Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυτική Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη (live-χάρτης)
3 years, 6 months ago
6

Για μία δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», σημειώνοντας πως ήδη τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Οπως είπε μέχρι το βράδυ θα έχουμε και την εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και όσον αφορά την περιοχή της Κορίνθου, της Αττικής, «το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται επιχειρησιακά, έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως επίσης και οι Περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μεταξύ άλλων, η ΓΓΠΠ συστήνει στους κατοίκους περιοχών που προβλέπεται να πληγούν από την κακοκαιρία: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane)

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).

Το πρωί της Πέμπτης, ο «Ιανός» βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με τάσεις ενίσχυσης.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης

Κλειστή είναι στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Παράλληλα, δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Ζάκυνθος – Ηλεία: Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία και της Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ που πραγματοποιήθηκε το πρωί.