Ινδία: Στρατηγικός εταίρος μας η Ελλάδα, τοίχος στη συμμαχία Τουρκίας – Πακιστάν
3 years, 6 months ago
6

Στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας προσέλκυσε ακόμα και το Νέο Δελχί. Ακόμα και εάν σε κάποιους φαίνεται περίεργο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία, η πολυπληθέστερη δημοκρατία του πλανήτη, την επόμενη διετία (2021- 2022) θα είναι από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Ελλάδα, η οποία ήταν προκαθορισμένη για την 30η Νοεμβρίου αναβλήθηκε, εντούτοις ο κ. Τζαϊσχανάκαρ έστειλε μια θερμή επιστολή στο Έλληνα ομόλογό του.

Ο Ινδός ΥπΕξ, σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Δένδια, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή της Ινδίας ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-22, τονίζει ότι η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως «στρατηγικό εταίρο» με την οποία τη συνδέει «μακρόχρονη φιλία».

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Τζαϊσχανάκαρ τονίζει επίσης ότι η χώρα του έχει θέσει ως προτεραιότητα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ολική προσέγγιση στα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στο πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Καταλήγει ότι επιθυμεί, από κοινού με τη χώρα μας, να προωθήσει την πολυμέρεια στη διεθνή διπλωματία.

Τα ανωτέρω ζητήματα αναμένεται να εξετασθούν ενδελεχώς κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η  προσέγγιση Ελλάδος – Ινδίας, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Τουρκία έχει προσεγγίσει το Πακιστάν, υποστηρίζοντας όλες τις διεκδικήσεις του Ισλαμαμπάντ έναντι αυτών της Ινδίας.