Είναι τελικά αλήθεια οτι ο τουρισμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού;
3 years, 9 months ago
6

Δεν υπάρχουν διακοπές για τον κορονοιό. Ενώ δεχόμαστε μικρό αριθμό τουριστών εκμεταλλεύομενοι την καλοκαιρινή σεζόν για να χαλαρώσουν μετά από εβδομάδες περιορισμού , υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα επανάληψη της επιδημίας Covid-19 και την συσχέτιση με τον καλοκαιρινό τουρισμό.

Τελευταία έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις λοίμωξης μετά από πάρτι και γάμους όπου και παρατηρήθηκαν αρκετά φαινόμενα συνωστισμού. Σε απάντηση, οι αρχές έλαβαν νέα μέτρα τα οποία και ανακοινώθηκαν εχθες από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποτελεί παράγοντα διάδοσης, σύμφωνα με το οργανισμούς υγείας

Για τους περιφερειακούς οργανισμούς υγείας  με τους οποίους επικοινώνησε το newsone.gr, η άφιξη παραθεριστών δεν φαίνεται σαφώς να αποτελεί παράγοντα στην επανεμφάνιση της επιδημίας. Οι τοπικές αρχές  παρατηρούν μόνο «μια αδύναμη συσχέτιση μεταξύ του τουρισμού και της εξάπλωσης του ιού». 

Είναι πολύ περίπλοκο να πούμε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων συνδέεται με τους τουρίστες

“Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η έκθεση στον κορονοιό τροποποιείται λόγω της ανάμιξης του πληθυσμού, προσθέτει  επιδημιολόγος.  (…) Εάν, εκτός από την εγγύτητα και τη μίξη, προσθέτουμε τη μη συμμόρφωση με μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, ‘ολο αυτο το μίγμα αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο. ” 

«Προφανώς, κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι μετακινούνται και συναντούν διαφορετικούς ανθρώπους», λέει η επιδημιολόγος Catherine Hill. “Όσο περισσότερο συναντάμε διαφορετικά άτομα, τόσο αυξάνουμε τον κίνδυνο να έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις: το πρόβλημα δεν είναι ο τουρισμός αλλά η μη ιχνηλάτηση και πρόληψη που είναι καταστροφική για τη χώρα “ . Χωρίς ελέγχους στις πυλες εισόδου της χώρας είναι αναπόμφεκτο οτι θα υπάρχουν νέα κρούσματα με αυξανομενο ρυθμό καθημερινά.

Ερώτηση για ιδιωτικές εκδηλώσεις και μείωση της επαγρύπνησης

Σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας , οι κύριες πηγές μετάδοσης του κοροναϊού (εκτός του περιορισμένου οικογενειακού περιβάλλοντος) παραμένουν τα κοινωνικά ιδρύματα καθώς και οι εταιρείες. 

Ωστόσο, οι προσωρινές συγκεντρώσεις προσέλκυσαν πρόσφατα την προσοχή των υγειονομικών αρχών, ιδίως των οικογενειακών συναντήσεων και των εορταστικών βραδιών για νέους παραθεριστές.

Στη Θεσσαλονίκη, «ένα άτομο μόλυνε 16 άλλους κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής βραδιάς σε γαμήλιο παρτυ». Οι νέοι αποτελούν την βασική εστία μετάδοσης του κορονοιού καθώς δεν κρατούν κοινωνικές αποστάσεις, δεν φοβούνται μην κολλήσουν, έχουν άγνοια και υπεροψία,  και τέλος “η συχνότητα μεταξύ τους είναι υψηλότερη από ό, τι μεταξύ των  ατόμων ” μεγαλύτερης ηλικίας “ για τον απλό λόγο ότι ” έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές “

Για να σταματήσει η εισαγωγή του ιού στη χώρα μας από τους ταξιδιώτες, η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημά της καθιστώντας υποχρεωτικές τις δοκιμές PCR έως τέλος Αυγούστου για άτομα που φτάνουν από 16 χώρες που ταξινομούνται στην «κόκκινη» ζώνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες , Ισραήλ ή Αλγερία. Οι υπήκοοι της ζώνης Σένγκεν και του ευρωπαϊκού χώρου μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή χωρίς περιορισμούς. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όσον αφορά τα υπερπόντια εδάφη.