Ηνωμένες Πολιτείες: Μπορεί ο Donald Trump να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές;
3 years, 8 months ago
6

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα αναβολής των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Αρκετά ορόσημα πέρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου: με πρώτη την υγεία – την Τετάρτη, περισσότεροι από 150.000 θανάτοι καταγράφηκαν από το Covid-19 , με δεύτερο ορόσημο την οικονομία, με την είσοδο της χώρας σε ύφεση και με τελευταίο ορόσημο την πολιτική , με την αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή αναβολή των προεδρικών εκλογών .

“Μαζί με την ταχυδρομική ψηφοφορία (…), το 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και δόλιες εκλογές στην ιστορία. Θα είναι πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν κανονικά, με ασφάλεια ??? ” έγραψε στο Twitter, επισημαίνοντας τους φερόμενους κινδύνους απάτης που συνδέονται, σύμφωνα με τον ίδιο, με την επιδημία Covid-19.

Η ερώτηση, ή μάλλον η πρόταση, ακούστηκε άσχημα τόσο στη Ρεπουμπλικανική όσο και στη Δημοκρατική πλευρά, λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν από την εκλογική μάχη της 3ης Νοεμβρίου. Λίγες μόνο ώρες μετά τη συζήτηση αυτής της πιθανής αναβολής την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανασκευασε, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε μια αναβολή, αλλά ανησυχή για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από την ταχυδρομική ψηφοφορία για εκατομμύρια ψηφοφόρους. Πρέπει να ειπωθεί ότι η αναβολή των εκλογών δεν θα ήταν τόσο απλή.

Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση …

Είτε του αρέσει είτε όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει το δικαίωμα να αναβάλει αυτές τις εκλογές; Η απάντηση είναι όχι. Επειδή με ή χωρίς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ο προγραμματισμός τους δεν εμπίπτει στην ευθύνη του, αλλά μάλλον του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Το άρθρο II του Συντάγματος παρέχει στο όργανο, το οποίο απαρτίζεται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την εξουσία να ορίζει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. Από το 1845, αυτή η ημερομηνία καθορίζεται κάθε τέσσερα χρόνια για την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Τρίτη 3 Νοεμβρίου, επομένως φέτος. Μια ημερομηνία που δεν έχει μετακινηθεί, “ακόμη και εν μέσω πολέμων και πανδημιών”, σημειώνει το Reuters. Ούτε ο εμφύλιος πόλεμος ούτε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησαν σε αναβολή της ψηφοφορίας.

… και δεν θα συμφωνήσει

Ένας άλλος λόγος, πολιτικός: οι συχνές διαφωνίες μεταξύ της Γερουσίας, με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, καθιστούν πολύ απίθανη την έγκριση ενός τέτοιου συστήματος. Ειδικά επειδή οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στην αναβολή και ότι οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποι έχουν ενταχθεί μαζί τους σε αυτό το σημείο: ” Δεν θα μετακινήσουμε την ημερομηνία των εκλογών, η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών σε αυτήν την ιδέα είναι συντριπτική. Πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εκλογικής απάτης (…), αλλά δεν θα καθυστερήσουμε τις εκλογές “, δήλωσε η Liz Cheney, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Twitter .“Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που συχνά ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δει τις εκκεντρικές δηλώσεις και τα tweets του κ. Τραμπ, και που σπάνια τον προκαλούν δημόσια, έχουν καταδικάσει σθεναρά οποιαδήποτε ιδέα αλλαγής των εκλογών”, αναφέρει η The New York Times.

Το πρόγραμμα είναι πολύ αυστηρό

Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το σημερινό κρίσιμο πλαίσιο για την υγεία και η τεχνική σκοπιμότητα της καθυστέρησης μιας συμφωνίας του Κογκρέσου υπό αυτήν την έννοια, είναι πολύ απίθανο, λέει το BBC , το οποίο βασίζεται επίσης σε έναν τεχνικό λόγο: υπερβολική καθυστέρηση θα ανοίξει το δρόμο για ένα σύνθετο νομικό πρόβλημα. Επειδή οι εντολές του προέδρου και του αντιπροέδρου διαρκούν τέσσερα χρόνια και λήγουν στις 20 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, σύμφωνα με την 20η τροποποίηση του Συντάγματος.

Εάν οι προεδρικές εκλογές αναβληθούν μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα χρειαστεί μια άλλη τροποποίηση, η οποία θα πρέπει να εγκρίθει από την πλειοψηφία και των δύο κοινοβουλίων του Κογκρέσου και επικυρώνεται από τουλάχιστον 38 ομοσπονδιακές πολιτείες, για να αλλάξει αυτή την ημερομηνία. Μια μικρότερη αναβολή θα απαιτούσε επίσης από το Κογκρέσο να αναβάλει άλλες προθεσμίες που ορίζονται από τον ομοσπονδιακό νόμο, όπως η συνεδρίαση του Electoral College στις 14 Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Η ταχυδρομική ψηφοφορία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί (και χωρίς προβλήματα)

Οι εκλογές θα πρέπει συνεπώς να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου σε ένα εξαιρετικό πλαίσιο συνοδευόμενο από μέτρα που θα είναι εξίσου σημαντικά. Αρκετές πολιτείες έχουν ήδη εφαρμόσει πολιτικές για την καλύτερη προστασία των ψηφοφόρων τους, λέει το Κέντρο Δικαιοσύνης του Μπρέναν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ αυτών: η αποστολή ψηφοφόρων σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην επικράτειά τους και η δυνατότητα να τα στείλουν ή να τα επιστρέψουν αυτοπροσώπως σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Η πρακτική, η οποία αποκλίνει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, έχει εφαρμοστεί σε πολλές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και η Utha.

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα: “Το Όρεγκον ήταν η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε αυτήν την πρακτική το 2000” και “έχει τεκμηριώσει 12 περιπτώσεις απάτης” από τότε. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν επίσης ότι το 2018, ο Kirstjen Nielsen, τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (διορισμένος από τον Donald Trump) απευθύνθηκε στους εκλογικούς αξιωματούχους του Κολοράντο και επαίνεσε την ταχυδρομική ψηφοφορία ως πρότυπο. «ασφαλείς και ασφαλείς εκλογές».