Κακοκαιρία Daniel: «Βιβλική καταστροφή. Βγάζαμε τις γιαγιάδες από τα παράθυρα» – Τι λένε διασώστες
10 months, 14 days ago
6

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες διασωστών που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν και σήμερα στη Μαγνησία μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel η οποία ήδη έχει στερήσει τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δύο διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μιλώντας στο protothema.gr, έκαναν λόγο για ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο το οποίο έχει προκαλέσει βιβλικές καταστροφές, ενώ αναφερόμενοι ειδικά στον Βόλο, σημείωσαν πως η πόλη παραπέμπει πια περισσότερο σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από επιχειρήσεις της πυροσβεστικής:

diasosi-pyr1
diasosi-pyr2
diasosi-pyr3
diasosi-pyr14
diasosi-pyr5
diasosi-pyr6
diasosi-pyr7
diasosi-pyr8

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η μεγάλη επχιείρηση με λέμβους στον Παλαμά Καρδίτσας και τα γύρω χωριά με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο ακόμα και σε σκεπές κτηρίων για να γλιτώσουν από νερά που έχουν σκεπάσει όλο τον κάμπο στην περιοχή.

apegklovismos__1_
apegklovismos__2_
apegklovismos__3_
palamas__1_
palamas__2_
palamas__3_

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και το οπτικό υλικό του protothema.gr φαίνεται πως ο στρατός έχει επιστρατεύεσει βάρκες για την διάσωση πολιτών, οχήματα χάμερ, αλλά και ερπυστριοφόρα.

stratos__1_
stratos__2_
stratos__3_

«Αν η κακοκαιρία διαρκούσε και άλλο ο Βόλος δεν θα υπήρχε σήμερα»

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του μέλους της Ε.Ο.Δ. Μαγνησίας, Σωτήρη Παπαμαρκάκη, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή τόνισε πως: «εάν το καιρικό φαινόμενο αυτό είχε διάρκεια ακόμα 24 ώρες ο Βόλος δεν θα υπήρχε σήμερα. Θα ήταν απλά μία κουκίδα. Όλες οι γέφυρες έχουν γκρεμιστεί. Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τέτοιο πράγμα. Είδα τον Βόλο που δεν ήξερα», ενώ η φωνή του λύγισε όταν έφερε στο μυαλό του τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα σπίτια τους.

«Να βγάζεις γιαγιάδες από τα παράθυρα γιατί δεν χωράνε να περάσουν από την πόρτα. Απίστευτες εικόνες. Είμαστε βολεμένοι στην καθημερινότητά μας και δεν κοιτάμε δίπλα μας, τους συνανθρώπους μας και τα προβλήματά τους» ψέλλισε συγκινημένος.

«Απεγκλωβίσαμε οικογένεια με φορτωτή GCB»

Συγκλονισμένος με τα όσα αντίκρισε στη Μαγνησία είναι και ο Νίκος Ζυγούρης ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και έμελλε η πρώτη του αποστολή να είναι στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο άτυχος άνδρας που καταπλακώθηκε από τοιχίο.

«Το πρώτο συμβάν που έφθασα είναι και αυτό που δυστυχώς είχαμε τον πρώτο μας νεκρό. Ο άνθρωπος είχε χείμαρρο πίσω από το σπίτι του. Γείτονες μας είπαν ότι ο άνθρωπος αγχώθηκε για τα ζώα του, πήγε να δει πως είναι και ο χείμαρρος έριξε το τοιχίο του σπιτιού και τον καταπλάκωσε» σημείωσε ο κ. Ζυγούρης.

Στη συνέχεια ο διασώστης αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ατόμων από τα σπίτια τους.

«Προβήκαμε σε περισσότερους από 15 με 20 απεγκλωβισμούς ατόμων αλλά και σε μεταφορές ανθρώπων στα νοσοκομεία. Σε δύο σημεία που επιχειρήσαμε ήταν δύο ηλικιωμένες και οι στιγμές ήταν τραγικές. Στο πρώτο περιστατικό, στο Διμήνι, υπερχείλισε ο ποταμός στο ύψος της γέφυρας και το νερό περνούσε μέσα από μία μονοκατοικία στην οποία ζούσε μία ηλικιωμένη. Προσεγγίσαμε με το 4×4, μπήκαν μέσα δύο διασώστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής που έτυχε να περνά από το σημείο και μεταφέραμε την γυναίκα σε ασφαλές σημείο.

Στο δεύτερο περιστατικό, στην περιοχή Άσπρες Πεταλούδες, ο χείμαρρος είχε φράξει το σπίτι μίας ηλικιωμένης καθώς είχε φέρει αυτοκίνητα, φερτά υλικά και κορμούς δένδρων. Πήγαμε στο σημείο και βάλαμε την γιαγιά η οποία είχε κινητικά προβλήματα σε φορείο μπάσκετ και την βγάλαμε από το παράθυρο. Η γυναίκα βρισκόταν σε σοκ.

Ακόμη ένας κρίσιμος απεγκλωβισμός ήταν και στην περιοχή των Παλαιών όπου ζούσε μία οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. Εκεί δεν γινόταν να προσεγγίσουμε ούτε με 4×4. Έτσι προσεγγίσαμε με φορτωτή του Δήμου τύπου GCB, μπήκαν δύο διασώστες στον κουβά, πήγαν μέχρι την οικία και μετέφεραν την οικογένεια με τα δύο παιδάκια σε δομή του Δήμου. Το σπίτι τους πια είναι ακατάλληλο» περιέγραψε συντετριμμένος ο κ. Ζηγούρης.

Τέλος ο διασώστης ανέφερε πως η κακοκαιρία Daneil θυμίζει πολύ τον «Ιανό», μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι περιοχές που επλήγησαν σοβαρά είναι περισσότερες. «Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο, απίστευτο» κατέληξε.

Να σημειωθεί πως στη Μαγνησία έχουν μέχρι στιγμής επιχειρήσει 17 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας καθώς και πέντε μέλη της Ε.Ο.Δ. Θεσσαλονίκης.

Συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα

Την ίδια ώρα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)
5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)
6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)