Καραϊβάζ – «Ερχονται νέες συλλήψεις, είμαστε κοντά στον ηθικό αυτουργό»
9 months, 21 days ago
6

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021, στον Αλιμο, με τις δύο συλλήψεις να θεωρούνται μόνο η αρχή. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί γίνονται αναφορές σε ακόμη 3 πρόσωπα που εμπλέκονται στη δολοφονία.

Οι δύο συλληφθέντες (αδέλφια 40 και 48 ετών) που έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, φαίνεται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία του δημοσιογράφου, ενώ η αστυνομία, φαίνεται να γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν εκείνος που πλήρωσε.

Το κίνητρο της δολοφονίας

Το κίνητρο της δολοφονίας δεν έχει εντοπιστεί, με τις Αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από ένας οι ηθικοί αυτουργοί. Ένα πρόσωπο είναι αυτό που έχει δώσει την εντολή για να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που πυροδότησαν τις εξελίξεις έτσι ώστε ο ύποπτος για την ηθική αυτουργία να πήρε την απόφαση για την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με τον ειδικό αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι ο δολοφόνος.

Αναφορικά με τον εντολέα, ο Σταύρος Μπαλάσκας αναφέρει πως οι έρευνες για τους υπόπτους στρέφονται προς τρία άτομα, με τον έναν να είναι εγκληματίας και να βρίσκεται στις φυλακές.

Ο ίδιος ανέφερε, πως ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν είχε ζητήσει προστασία από την αστυνομία.

Αναμένονται κι άλλες συλλήψεις

Σύμφωνα με την  εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου, στην δικογραφία αναφέρονται και άλλα άτομα, ωστόσο το πότε θα συλληφθούν είναι θέμα της έρευνας της Δικαιοσύνης.

Είπε ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών κατά την διάρκεια των ερευνών έχουν μπει τα τηλέφωνα «φαντάσματα» που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, οι κινήσεις τους γύρω από την οικία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και οι υποθέσεις στις οποίες κινούνταν η έρευνα του δημοσιογράφου.

Σχετικά με το κίνητρο της δολοφονίας και αν αυτό είναι εφικτό να βρεθεί η κ. Δημογλίδου είπε ότι «το κίνητρο μπορεί να μας το πει είτε το θύμα -που δεν είναι όμως στην ζωή- είτε ο ηθικός αυτουργός».

«Μπορεί τα δυο χρόνια να φαίνονται πολλά, αλλά οι άνθρωποι στο Ανθρωποκτονιών προσπάθησαν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις των δραστών βήμα προς βήμα», τόνισε η κ. Δημογλίδου, σημειώνοντας ότι από τους αστυνομικούς εξετάστηκαν τουλάχιστον 300 βίντεο.

«Είμαστε κοντά στον ηθικό αυτουργό»

Σύμφωνα με τον Στράτο Μαυροειδάκο, γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν όλοι όσοι είχαν συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Αστυνομία και για τους αξιωματικούς που χειρίζονται αυτή την υπόθεση είναι και πιστεύω ότι θα γίνει, δηλαδή είμαστε πολύ κοντά, να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός, αυτός που λένε “στην πιάτσα” έβαλε τα λεφτά στο τραπέζι για ένα συμβόλαιο θανάτου, για έναν από τους ικανότερους αστυνομικούς συντάκτες της ελληνικής επικράτειας» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Μαυροειδάκος.

«Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και κάποιες άλλες συλλήψεις. Και για να κλείσει αυτή η υπόθεση και για να ησυχάσει και η ψυχή του Γιώργου. Δεν θα τον φέρει πίσω κανένας, αλλά νομίζω ότι θα δικαιωθεί η μνήμη του, να συλληφθούν όλοι όσοι είχαν συμμετοχή σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου» συμπλήρωσε.

Το μήνυμα για τον Καραϊβάζ μέσα από τις φυλακές

Σημειώνεται πως πριν από οκτώ χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, ένας γνωστός ποινικός στην ΕΛΑΣ, ο οποίος δολοφονήθηκε στα νότια προάστια τον Δεκέμβριο του 2020, έστειλε μήνυμα σε 53χρονο που είναι έγκλειστος των φυλακών λέγοντάς του, πράγματα για τον Καραϊβάζ.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζουν οι αστυνομικοί ως προς τα κίνητρα είναι κάποιος ποινικός ενδεχομένως να είχε ενοχληθεί από τα αποκαλυπτικά άρθρα του δημοσιογράφου. Οι Αρχές,  εξετάζουν προσεκτικά εφαρμογή μέσω της οποίας οι κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με τα κινητά τηλέφωνα τους και μάλιστα για να έχουν πρόσβαση σε αυτή χρησιμοποιούσαν κωδικό πρόσβασης προκειμένου να διαπιστωθούν με ποιους είχαν επαφές.

Οι αστυνομικοί εξ αρχής πίστευαν πως οι δράστες της δολοφονίας είχαν ομάδα υποστήριξης κάτι που στη συνέχεια προέκυψε από την κίνηση του οχήματος της εταιρείας καθαρισμού πολυκατοικιών που κινούνταν ως «συνοδευτικό» του δικύκλου των εκτελεστών.

Η πορεία του βαν των δραστών σε 300 βίντεο

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν αναλύσει πάνω από 300 βίντεο προκειμένου να χαρτογραφήσουν την πορεία του λευκού βαν και να φτάσουν στην σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων.

Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει σε διαφορετικά σημεία το βαν και το scooter των δραστών, τόσο την ημέρα της δολοφονίας, όσο και το προηγούμενο μεσημέρι κατά την απόπειρα.

Όσον αφορά το επαγγελματικό βαν του 48χρονου συλληφθέντα, η εικόνα του έχει αποτυπωθεί για πρώτη φορά στη 13:25 το μεσημέρι της 8ης Απριλίου στον Άλιμο. Το όχημα δεν καταγράφεται ξανά μέχρι τις 15:30, όταν και εμφανίζεται ξανά επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος. 40 λεπτά αργότερα, ενεργοποιείται το κινητό του 48χρονου στην περιοχή όπου βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας καθαρισμού.

Την ημέρα της εκτέλεσης, το βαν αποτυπώνεται στις 12:44 το μεσημέρι επί της Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω και 13 λεπτά αργότερα στην περιοχή του Αλίμου. Για 26 λεπτά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη εικόνα και το όχημα εμφανίζεται ξανά 23 λεπτά μετά τις 2 αφού έχει ολοκληρωθεί η δολοφονική επίθεση, σύμφωνα με τον Σκάι. Αφού επιστρέφει προς τη Νίκαια μέσω της Πέτρου Ράλλη, στις 15:34 ο 48χρονος καλεί από το κινητό του τηλέφωνο το οποίο μέχρι τότε ήταν ανενεργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το διάστημα των περίπου 3 ωρών μέσα στο οποίο έχει καταγραφεί η εικόνα του scooter και του βαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας, τα δύο επιχειρησιακά «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα των δραστών έχουν δραστηριότητα και επικοινωνούν αποκλειστικά μεταξύ τους. Την ίδια ακριβώς ώρα τα τηλέφωνα των συλληφθέντων, βρίσκονται σε αχρησία σε διαφορετικό σημείο. – in.gr