Κικίλιας: “Κάτω από 500 κρούσματα για τη χαλάρωση των μέτρων”
3 years, 7 months ago
6

Ηκατάσταση με τον κορονοϊό είναι κρίσιμη και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας να προτείνουν ακόμα και το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων. Άλλωστε, το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους που ανακοίνωσε ο ΕΔΥ σήμερα Πέμπτη οδηγεί σε συζητήσεις για νέα μέτρα.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της πανδημίας, την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη», και επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί τόσο το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όσο και ιδιωτικά νοσοκομεία -για πρώτη φορά- ώστε να συνεπικουρήσουν το σύστημα Υγείας.

Πιο αναλυτικά είπε:

«Είπα ειλικρινώς για τη σοβαρότατη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση πιέζει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο μονάδας εντατικής θεραπείας. Πρέπει να προστατευσούμε τους συμπολίτες μας από τον φονικό ιό.

Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του «Ιπποκράτειου» στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο «Κυανούς Σταυρός» και αύριο μπαίνει ο «Άγιος Λουκάς».

Έχω δώσει εντολή να διακομίζονται περιστατικά και στη Λάρισα, αλλά και να γίνονται αεροδιακομιδές με ειδικές κάψουλες, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η χώρα είναι σε lockdown και πρέπει να το τηρήσουμε.

Εξαρτάται από όλους να μην ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και Μπέργκαμο.

Κάποιοι γιατροί ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί. Κάνουμε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να έρθουν και άλλοι. Τίποτα δεν θα είναι αρκετό, αν ιός διασπείρεται οριζοντίως.

Είναι μία εθνική προσπάθεια και πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους μήνες.

Στις δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα από το lockdown. Στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι λίγοι, ενώ ήταν το lockdown σε εξέλιξη, λειτούργησαν σε βάρος των πολλών. Οι ειδικοί μας λένε ότι εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, κάποια στιγμή θα έρθει μία επιπέδοση της καμπύλης.

Ανάλογα με το πώς πορεύεται η νόσος, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να επιπεδωθεί η καμπύλη

Οι ειδικοί μάς λένε ότι εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα τότε κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες, υπάρχουν και συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες και διαγράμματα, θα έρθει μία επιπέδωση αυτής της καμπύλης.

Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Για αυτό και ζητάω σε όλους να προσέχουν και όλους να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά και ακατάπαυστα πρωί, μεσημέρι, βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα, οι υγειονομικοί μας, επιτελούν έναν άθλο και πρέπει να τους στηρίξουμε να αντέξουν.

Το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτό, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν αποκλείεται να έχουμε εισήγηση από τους εμπειρογνώμονες».

Lockdown «ακορντεόν» μέχρι το εμβόλιο

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, έκανε λόγο για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, αλλά μέσα από την ομιλία του, έδειξε προς «ακορντεόν» lockdown, μέχρι να τα παραλάβουμε.

Χαρακτηριστικά είπε: “Τέλος, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν από ένα συγκεκριμένο συνομιλητή του υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην στρατηγική εμβολιασμού, όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο. Ειδικά το εμβόλιο της … έχει περίπλοκη διαδρομή εφοδιασμού.

Θα ήθελα αυτή η αποστολή του εμβολιασμού… Θα ζητήσω από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις. Ειδικά να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί με όσους δεν είναι συγγενείς. Όπως έχω ζητήσει και από την επιθεώρηση εργασίας, να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι.

Θέλω να κλείσω σε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα με ένα τόνο αισιοδοξίας. Το εμβόλιο θα έρθει και τότε θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Θα ζητήσω εναλλακτική πρόταση σε αυτούς που δεν θέλουν να κάνουμε τη στρατηγική ακορντεόν. Με το άνοιξε – κλείσε δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.”

pentapostagma.gr