Κίνηση ματ η Κυβέρνηση στο Αιγαίο
3 years, 6 months ago
6

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Αιγαίο Τουρκία: Αυτό είναι το σχέδιο του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο «κόκκινο» είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Τουρκία να ξεπερνά κάθε όριο με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να βρίσκεται στο Αιγαίο, πλέοντας όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο,  με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι λογικό, να μην προτίθεται να αφήσει χωρίς απάντηση τις ενέργειες της Τουρκίας.

Για αυτό, η ελληνική πλευρά έχει εκδώσει συνεχή διαβήματα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε την καταδίκη των ενεργειών της γειτονικής χώρας. Όμως, οι αρμόδιοι προχωρούν και σε πράξεις. Σύμφωνα με ό,τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», θα κατασκευαστεί Εθνικό σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. svg%3E

Το Αιγαίο θωρακίζεται με ραντάρ και κάμερες

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το σχετικό δημοσίευμα πρόκειται για ένα δίκτυο σύγχρονων ραντάρ και θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα να μεταφέρουν σε 24ωρη βάση και σε πραγματικό χρόνο εικόνα από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και χρήση του εν λόγω συστήματος, εκτός από το Λιμενικό, θα κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα αποτελείται από 35 σταθερά ραντάρ που, για λόγους ασφαλείας, θα τοποθετηθούν εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι ραντάρ ανάλογα με την περιοχή που θα καλύπτουν, με την εμβέλειά τους να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 48 ναυτικών μιλίων. Τα 26 από τα συνολικά 35 ραντάρ θα πλαισιώνονται από κάμερες ημέρας και νύχτας (θερμικές), οι οποίες θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα έως και έξι με εφτά ναυτικά μίλια μακριά. Το σύστημα περιγράφεται ως «ανοικτής αρχιτεκτονικής». Σε αυτό θα μπορούν μελλοντικά να προστεθούν επιπλέον ραντάρ όπως επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. svg%3E

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Λιμενικό δοκίμασε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός μισθωμένου από τον Frontex ισραηλινού drone και πλέον υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για την αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την από αέρος επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Σημειώνεται ότι το δίκτυο των σταθερών ραντάρ πλαισιώνεται και από δύο «αυτοκινούμενους σταθμούς αισθητήρων». Πρόκειται για δύο οχήματα τύπου βαν, στην οροφή των οποίων θα υπάρχουν ραντάρ. Θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τυχόν επιχειρησιακών κενών.

pagenews.gr