Kιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για ασέλγεια, τιμωρίες και ξυλοδαρμούς
1 year, 5 months ago
6

Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις για ξυλοδαρμούς σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ερευνά η Εισαγγελία ανηλίκων, την ώρα που νέες καταγγελίες σε Βόλο και Πωγωνιανή έρχονται στο φως.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς ο φάκελος με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης  διαβιβάστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων μετά την κατάθεση του 18χρονου ο οποίος καταγγέλλει πως τόσο ο ίδιος όσο και δύο ακόμη νέοι, ένας ενήλικας και ένας ανήλικος, έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από άτομα που υπηρετούν στην Κιβωτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταγγελίες αφορούν σε κακοποιητική και υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά φιλοξενούμενα, αλλά και σε περιστατικά ασέλγειας.

Παράλληλα, στον Βόλο είναι σε εξέλιξη δύο εισαγγελικές έρευνες σχετικά με τη δομή. Εκτός από την γνωστή καταγγελία του 18χρονου, από την εισαγγελία γίνεται έρευνα για ξυλοδαρμό και κακοποίηση κι άλλων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τρεις περιπτώσεις ασέλγειας και ξυλοδαρμού, ενώ παράλληλα ελέγχονται πέντε δομές σε Αθήνα και περιφέρεια. Την ίδια ώρα, η υπόθεση ανοίγει ακόμα περισσότερο μετά τις νέες καταγγελίες για πρόσωπα υπεράνω υποψίας που έρχονται στη δημοσιότητα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, πατέρα Αντώνιου.

Τι απαντά η διευθύντρια της δομής στον Βόλο

Η διευθύντρια της δομής της «Κιβωτού» στον Βόλο, Ευανθία Καραβοσιάνη, ανέφερε μιλώντας στο Mega «δεν μπορώ να κάνω κάποια τοποθέτηση, γιατί κι εγώ η ίδια δεν έχω κάποια ενημέρωση. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Εισαγγελία ούτε από την Αστυνομία. Ό, τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από εσάς. Εμείς εδώ συνεχίζουμε και κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά, όπως την κάναμε».

Η κυρία Καραβοσιάνη ξεκαθάρισε πως «είναι όλα δημοσιεύματα. Δεν έχει καλέσει κάποιος από την Αστυνομία, από την Εισαγγελία, κάποιος. Δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «μια φορά είχε υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι, το οποίο έγινε η καταγγελία εδώ στο γραφείο και αμέσως κάναμε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις, ενημερώσαμε την Εισαγγελία, έγινε από μέσα διερεύνηση. Σε ερώτηση για το εάν απομακρύνθηκε αυτός ο άνθρωπος που καταγγέλθηκε για κακοποίηση απάντησε ότι «βεβαίως, αυτό γνωρίζουμε. Γιατί δεν ήταν από το παράρτημά μας εδώ στον Βόλο. Και η ενημέρωσή μας ήταν ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ως παιδαγωγός που ήταν».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «το περιστατικό έγινε εδώ στον Βόλο. Έγινε η διερεύνηση εδώ, πήγαμε στην Αστυνομία, τα παιδιά. Όλοι περάσαμε από καταθέσεις. Κανείς δεν απέκρυψε το γεγονός. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό γιατί μια φορά έγινε και αμέσως κινήσαμε όλες τις διαδικασίες».

Σχετικά με την περίπτωση του κ. Χλίτσιου και τις αναφορές που είχε κάνει για κακοποίηση, η διευθύντρια της δομής είπε: «Βεβαίως (την γνωρίζω) απλά τώρα δεν μιλάμε για τον κ. Χλίτσιο. Μου αναφέρεστε σε κάποια άλλη περίπτωση. Δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση την δεδομένη χρονική στιγμή. Πρώτα μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα πιο σοβαρά και μετέπειτα θα γίνουν κάποιες άλλες δηλώσεις .Έφυγε, τελείωσε η συνεργασία μας. Στην περίπτωση του κ. Χλίτσιου ως δομή πράξαμε τα απαραίτητα. Από την αρχή μέχρι το τέλος»

«Με χτύπησαν επειδή δεν άκουγα»

Παράλληλα, γα λεκτική και σωματική βία σε βάρος της μίλησε στον ΣΚΑΪ πρώην φιλοξενούμενη στη δομή «Κιβωτός του Κόσμου». Η Σοφία ανέφερε ότι «κακοποιητικές συμπεριφορές από την άποψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι, δεν έχω δεχτεί. Ούτε έχω δει σε κάποιο άλλο παιδί, ούτε έχω βιώσει».

«Εντάξει, υπήρχε και κάποιου είδους σωματική βία. Κάποιες φορές, αλλά όχι ακραίων περιπτώσεων» είπε. Η ίδια αναφέρει ότι είχε φάει χαστούκι ή σπρώξιμο, «επειδή δεν άκουγα. Εντάξει δεν ήμουν από τα πιο ήρεμα παιδιά, προκαλούσα αρκετά προβλήματα και ήμουν οξύθυμη. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να με περιορίσουν. Όχι πάντα, κάποιες φορές, όταν έβγαινα εκτός ελέγχου».

Σε ερώτηση ποιος το έκανε αυτό, είπε ότι γινόταν από παιδαγωγούς, όχι από κοινωνικό λειτουργό. Σε σχέση με όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες, η Σοφία είπε: «Εχω μάθει για πολλά παιδιά πράγματα, τα οποία δεν τα γνώριζα, έχει τύχει και μέναμε με πολλά παιδιά στην ίδια δομή, επειδή είχα δεθεί με κάποιους από εκεί μέσα, μου φαίνεται περίεργο που δεν είχαν μιλήσει».

«Έχω ακούσει και έχω δει ένα συγκεκριμένο παιδί, το οποίο το είχαν στην απομόνωση για πάνω από 7-8 μήνες. Δεν ξέρω πόσο κρατούσε, έτρωγε, έκανε μόνο δουλειές, δεν πήγαινε σχολείο. Εκεί που έμενα δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε φως, άθλιες συνθήκες με λίγα λόγια».

Η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου

Τον Αύγουστο ο αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος που εργάστηκε στην Κιβωτό και απομακρύνθηκε, κατήγγειλε ξυλοδαρμό τριών παιδιών στη δομή στο Διμήνι Βόλου. Ο ίδιος μίλησε στον ANT1 σημειώνοντας «εγώ επώνυμα πήγα στις αρχές και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Είπα επώνυμα αυτά που έπρεπε να πω και όταν με καλέσουν οι αρχές θα τα ξαναπώ. Τώρα τα παιδιά έχουν το λόγο και οι αρχές να κάνουν την δουλειά τους».

Όπως είπε ο πατέρας Αντώνιος έγιναν ενέργειες ώστε να απομακρυνθεί το πρόσωπο σε βάρος του οποίου υπήρξε η καταγγελία.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χλίτσιος απολύθηκε από τη δομή την ημέρα  που γνωστοποίησε στη διευθύντρια ότι είχε πρόθεση να κάνει την καταγγελία με τον πατέρα Αντώνιο να απαντά πως ήταν εριστικός εμπλέκοντάς τον σε περιστατικό κλοπής.

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι καταγγελίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κλήση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων επέδωσε την Παρασκευή η Εισαγγελία για κατάθεση με όσα φέρεται να συνέβαιναν στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.

Παράλληλα, ένας άλλος φιλοξενούμενος στη δομή της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή -18χρονος σήμερα- προέβη σε καταγγελίες σχετικά με τη δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Οι καταγγελίες του 18χρονου που μίλησε στην ΕΡΤ, αφορούν και στην δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις ενισχύσεις

Την απόφασή του να αποσυρθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών προς την Κιβωτό του Κόσμου ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες που διερευνώνται.

Όπως είχε ενημερώσει το real.gr, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να ανακληθεί η δωρεά των 50.000 ευρώ που είχε ζητηθεί από τη συγκεκριμένη δομή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στις σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που αφορούν τη δομή φιλοξενίας «Κιβωτός του Κόσμου» και αποκάλυψε πως με απόφαση του ιδίου απέσυρε την όποια οικονομική ενίσχυση είχε παρέξει το υπουργείο Οικονομικών στη δομή. «Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» προσέθεσε ο υπουργός.

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Προφανώς πρέπει να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. – Στο στόχαστρο άτομα υπεράνω υποψίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, o 18χρονος φέρεται να «φωτογράφισε» πρόσωπο υπεράνω υποψίας, το οποίο φέρεται να τον υποχρέωνε σε ασελγείς πράξεις με τη φράση «με έχεις ανάγκη…».

Σύμφωνα με την καταγγελία το υψηλόβαθμο πρόσωπο της ΜΚΟ τον έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα και τον υποχρέωνε να πηγαίνει στον ιδιωτικό του χώρο (σ.σ. διαμέρισμα που νοικιαζόταν από τη δομή για να μένει προσωρινά) προκειμένου να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Όπως μετέδωσε το Star, η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Εξέταση για την καταγγελία του 18χρονου σήμερα για σεξουαλική κακοποίηση από ανώτερο στέλεχος της Κιβωτού στην Καλαμάτα. Κατά τις ίδιες πληροοφορίες, έχει δοθεί και δεύτερη κατάθεση από έναν ανήλικο που κάνει λόγο για κακοποιητικές συμπεριφορές από το ίδιο πρόσωπο, για το οποίο μιλά ο 18χρονος.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν και τυχόν άλλα θύματα όπως και τυχόν άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων δύο ανήλικων παιδιών.

Για την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή».

Κιβωτός: «Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών»

Η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της για την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων, δηλώνει άγνοια και πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Πατέρας Αντώνιος: «Είναι όλα ανυπόστατα ψεύδη, είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος»

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αντώνιος υποστήριξε πως όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι ανυπόστατα ψεύδη, ενώ ζήτησε σεβασμό στο έργο που έχει προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μέσω της ΜΚΟ. Παράλληλα, εκνευρισμένη εμφανίστηκε η πρεσβυτέρα, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες καταγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα.

«Πραγματικά είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για το κύμα καταγγελιών. Κάναμε την έρευνά μας και σας πληροφορώ ότι όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Εχουμε ακούσει για καταναγκαστική εργασία παιδιών. Μιλάμε για επαφή παιδιών με ζώα σε θεραπευτικά προγράμματα, σε πρότυπες δομές μέσα σε αγροκτήματα όπου παιδιά κάνουν μαθητεία σε εξαιρετικά εργαστήρια. Ακούσαμε για έγκλειστα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο» είπε ο πατέρας Αντώνιος για τις καταγγελίες που αφορούν την «Κιβωτό του Κόσμου», μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εγώ έχω δώσει τη ζωή μου και δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Εχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν πάμε ποτέ διακοπές, είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», υποστήριξε. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπουμε παραβατικές συμπεριφορές στην Κιβωτό»

«Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε. «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε ο πάτερ Αντώνιος.

Όσο για το πώς εννοεί το «συγκρουόμαστε με τα παιδιά», που ανέφερε, εξήγησε ότι: «Συγκρουόμαστε με την έννοια ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές, που πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν δει από τα βιώματά τους. Με αγάπη, στοργή, καλοσύνη, προσπαθούμε να τα κρατήσουμε. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία που κρατάει κάθε μέρα. Κάθε μέρα τους υπενθυμίζουμε τον στόχο μας, να πάνε μπροστά, να εξελιχθούν».

«Εχω πολύ καλή σχέση με τα παιδιά»

«Επί 25 χρόνια, έχουμε τεράστια εμπειρία και ξέρω τι σας λέω. Υπάρχουν πολλοί που μιλούν αυτή τη στιγμή χωρίς εμπειρία. Δώσαμε την ψυχή μας, ζούμε μέσα στο έργο» τόνισε ο πατέρας Αντώνιος. Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν κατήγγειλαν τα όσα ισχυρίζονται ότι συνέβαιναν στις δομές στον ίδιο αλλά στην Αστυνομία απάντησε: «αυτή είναι η δική μας απορία. Εχω πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Εμείς προσπαθούμε σε αυτά τα παιδιά, όταν έρχονται, παιδιά χωρίς όρια από δύσκολες οικογένειες, πρώτα συγκρουόμαστε για να πάνε σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους». «Συγκρουόμαστε με τα παιδιά όταν δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε με αγάπη και καλοσύνη, είναι μία επίπονη, καθημερινή διαδικασία» επισήμανε.

«Τα παιδιά μας εκδικούνται, υπάρχουν συμφέροντα»

Από την πλευρά της η πρεσβυτέρα είπε πως το ΔΣ θεωρεί ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανόν είναι υποκινούμενα από κάποιους». « Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαν πρόεδρος την αγανάκτηση του συμβουλίου μας. Την καταγγελία την είδαμε από τα κανάλια» τόνισε η πρεσβυτέρα και κατήγγειλε την ύπαρξη «συμφερόντων» πίσω από τις καταγγελίες.

«Απαράδεκτα αυτά που λέγονται. Οσα έχουν βγάλει τα κανάλια είναι ανυπόστατα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και ελευθερία, έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει. Ακουν ένα άτομο με προβλήματα και όχι εμάς που έχουμε δώσει τη ζωή μας» είπε η πρεσβυτέρα.

Ξύλο, παιδική εργασία, κακοποίηση και απομόνωση

Για πρώτη φορά στα 24 χρόνια λειτουργίας, η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της. Παιδική εργασία, κακοποίηση και τιμωρίες, μεταξύ των οποίων και απομόνωση, αναφέρουν μάλιστα οι νέες καταγγελίες.

Μία 20χρονη, σήμερα, φοιτήτρια που πέρασε έξι χρόνια φιλοξενούμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε πόλη της περιφέρειας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, για σκληρή εργασία μέσα στην δομή, αλλά και για μήνες απομόνωσης όταν δεν ακολουθούσαν τα παιδιά τους κανόνες.

«Απομόνωση ονομάζουν εκείνοι το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ πχ ήμουν ένα καλοκαίρι, το οποίο το είχα περάσει τρεις μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας», καταγγέλλει η κοπέλα.

Παράλληλα, για τις σκληρές τιμωρίες, πρώην εργαζόμενοι – που πλέον αρχίζουν να μιλούν για το τι είχαν δει μέσα στην δομές της οργάνωσης – γράφουν στα social media.

«Όλα αυτά είναι αλήθεια. Τα παιδιά περνούν άσχημα και Ναι! Όλη μέρα βάζουν τιμωρίες.  Είναι σαν να είσαι φυλακισμένος. Εμένα επτά χρόνια εκεί και με βγάλαν τρελή επειδή έλεγα την αλήθεια. Παρόλα αυτά, έχω φύγει και είμαι σε άλλο ίδρυμα και είναι και καλύτερα».

Οι σκοτεινές, μέσα στο κύριο κτήριο της δομής, αποθήκες, όπου συγκεντρώνονταν οι δωρεές του κόσμου, όπως λέει η πρώην φιλοξενούμενη, είχε μετατραπεί για τους πιο «ατίθασους» η φυλακή τους. Όπως λέει, φιλοξενούμενος έμεινε στην απομόνωση έναν ολόκληρο χρόνο …. «Ποιο είναι το χειρότερο που έχεις ακούσει από παιδί που ξέρεις;», ρωτήθηκε η 20χρονη και απάντησε:

«Να το έχουν χτυπήσει αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο. Για έναν χρόνο δεν μιλούσε στα παιδιά. Τον είχαν σε μια πτέρυγα όπου τον είχαν μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά. Δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε την δουλειά, εκεί. Εκεί ήταν χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Εκείνη πλευρά του σπιτιού, εκείνο τον καιρό, λειτουργούσε σαν αποθήκη, εκεί βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος» .

«Εκεί στα ΜΜΕ πρέπει να βγούμε εμείς… εμείς τα παιδιά που ζήσαμε εκεί μέσα βιώσαμε πράγματα εκεί μέσα που ακόμα και τώρα μερικά από εμάς μας στοιχειώνουν και κάποιους από εμάς μας φοβίζουν για το τι θα γίνει με όσους έχουμε εκεί μέσα τα αδέρφια μας», γράφει στα social media πρώην εργαζόμενος στη δομή.

«Σωματική κακοποίηση έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό.  Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», ανέφερε η 20χρονη.

«Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη Κιβωτό κάποτε», έγραψε στα social media άλλη πρώην φιλοξενούμενη.

«Έχω κάνει προσωπικά καταγγελία για την ”Κιβωτό” με την οποία είχα πάρε δώσε για πολλά χρόνια. Το θέμα λύθηκε μόνο προσωρινά και έπειτα η κακοποίηση απλά άλλαξε μορφή, ώστε να μην είναι ορατή. Σίγουρα θα χρειαστεί η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει κάτι, αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική…», είπε πρώην φιλοξενούμενος.

Ορατή βία ή μη, πλέον πρώην εργαζόμενοι και παιδιά που έζησαν στις δομές πλέον έχουν αρχίσει να μιλάνε και να περιγράφουν τι έβλεπαν και τι βίωναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής.

Η θέση της Εκκλησίας για την υπόθεση

Την ίδια ώρα, αποστάσεις φαίνεται ότι κρατά η Εκκλησία για την εν λόγω υπόθεση, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, «η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια ΜΚΟ η οποία ούτε υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτήν. Ο μόνος αρμόδιος είναι ο πατέρας Αντώνιος».

Πώς άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου»

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» από ένα αγόρι 18 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής, ο οποίος έκανε λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο άτομο της δομής. Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με την καταγγελία, ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια.

Έκτοτε, οι καταγγελίες άρχισαν να πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου, προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Μάλιστα, στα σχόλια παιδιών κάτω από την ανάρτηση του καταγγέλλοντα παιδαγωγού στις 21 Αυγούστου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρονται οι εμπειρίες ξυλοδαρμών που φέρονται να βίωσαν από συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποιες δομές, όπως από κάποιν Πασχάλη και έναν Πέτρο.

Οι αναρτήσεις αυτές των παιδιών, που έζησαν αρκετά χρόνια μέσα στις δομές, προέκυψαν μετά τις καταγγελίες του παιδαγωγού της δομής του Βόλου για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων, ο οποίος εκτός από την αστυνομία γνωστοποίησε όλο το περιστατικό και μέσω Facebook. Εκεί τα παιδιά βρήκαν το κουράγιο να τον ευχαριστήσουν, αλλά και να πουν μέρος της δικής τους εμπειρίας.