Κιβωτός του Κόσμου: «Τη χαστούκισε, την έβαλε τιμωρία όρθια μπροστά σε όλους…» – Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες
1 year, 5 months ago
6

Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η υπόθεση που αφορά την Κιβωτό του Κόσμου καθώς ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων με τις Αρχές να εστιάζουν σε κορυφαίο στελέχος της οργάνωσης και σε άλλα τρία πρόσωπα της ΜΚΟ.

Στο φως έρχονται και νέες καταγγελίες για τη δομή.

Ένας 27χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για όσα βίωναν τα παιδιά από τα στελέχη της Κιβωτού όταν δεν έκαναν ότι τους έλεγαν.

«Παιδιά που δουλεύανε εθελοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου τρώγανε χαστούκια όταν δεν έκαναν πράγματα που τους έλεγαν. Ένα κορίτσι από την Τουρκία θυμάμαι κάτι έκανε και εκεί που τρώγαμε μεσημεριανό, ο (…) τη χαστούκισε, την έβαλε τιμωρία όρθια μπροστά σε όλους και της πήραν το πιάτο με το φαγητό».

«Φασαρίες από το πουθενά και χωρίς λόγο τιμωρίες»

Ακόμη ένας πρώην τρόφιμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Ολλανδία μαζί με τον αδελφό του, προχώρησε σε μια μαρτυρία για τις συνθήκες στις δομές της Οργάνωσης.

Ο 22χρονος μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», με τον Μάνο Νιφλή και την Χρύσα Φώσκολου, λέγοντας ότι «έχουμε δει βία και ψυχολογική βία, φασαρίες από το πουθενά και χωρίς λόγο τιμωρίες. Έφαγε ένα χαστούκι ο αδελφός μου, άλλο χαστούκι μία κοπέλα».

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ίδιος, ο αδελφός του έφαγε χαστούκι πρώτη φορά επειδή κουνούσε μία τσάντα πέρα δώθε.

Πρώην φιλοξενούμενος: Έχουμε δει άλλα πράγματα

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου, μίλησε πρώην φιλοξενούμενος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτά τα πράγματα δεν τα έχουμε δει, έχουμε δει άλλα πράγματα. Πολλά παιδιά έχουν βρει έναν δρόμο στην ζωή τους, λόγω της Κιβωτού του Κόσμου. Εγώ ήμουν όλη την ημέρα εκεί, στο σπίτι μου γύριζα μόνο το βράδυ για ύπνο. Εγώ σπουδάζω και δουλεύω, η αδελφή μου ακόμη βρίσκεται στην Κιβωτό του Κόσμου και την φροντίζουν», είπε ο νεαρός.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες και τους καταγγέλλοντες, είπε ότι «δεν είναι μόνο οι φωνές των καταγγελλόντων. Υπάρχουν και οι δικές μας φωνές που όμως δεν ακούγονται από τα ΜΜΕ όσο εκείνων».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της οργάνωσης, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού.

Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα οικειοποιήθηκαν χρήματα της Κιβωτού που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις ή απλούς πολίτες.

Η Μιχαηλίδου στον Realfm 97,8

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου αλλά και για το πλαίσιο για τις δομές που φιλοξενούν παιδιά.

“Είναι δύσκολο ο κόσμος να μιλήσει, έχει γίνει μια αρχή. Έχουμε προσπαθήσει να διορθώσουμε πολλά από τα προβλήματα, ήδη ο ελεγκτικός μηχανισμός κάνει ελέγχους ουσίας και όχι τύποις και συνεχίζουμε με ότι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε” είπε αρχικά. “Ο έλεγχος στις κοινωνικές δομές είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές είναι αποκεντρωμένος, αυτό σημαίνει ότι τον κάνει η περιφέρεια. Η Περιφέρεια έχει τους κοινωνικούς συμβούλους κάνουν τους ελέγχους. Έως και πέρσι ήταν τυπικός ο έλεγχος” πρόσθεσε.

“Πέρσι τα Χριστούγεννα μου ήρθε μια καταγγελία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε ένα ορφανοτροφείο της Αττικής. Δυστυχώς 3 στα 4 ιδρύματα είναι ιδιωτικά, ενώ 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τα δημόσια ιδρύματα” περιέγραψε.

“Ξέραμε ότι είχαμε 30 παιδιά στην δομή αυτή. Ήρθε ο κορονοϊός, έρχεται ο ΕΟΔΥ και μας λέει πρέπει να γίνει έλεγχος γιατί βλέπουμε 45 κρούσματα. Και αναρωτηθήκαμε πώς γίνεται να έχει 45 κρούσματα ενώ στο σύνολο έχει 30 παιδιά; Ζητήσαμε να πάει ο ελεγκτικός μηχανισμός και μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μετρήσουν τα παιδιά. Δεν περιγράφεται λέει ρητά στο καθηκοντολόγιό μας. Αλλάξαμε έτσι το καθηκοντολόγιο του ελεγκτικού μηχανισμού, για να ανοίγει τους φακέλους των παιδιών, των εργαζομένων, να κοιτάει αν τηρούνται οι κανόνες στις δομές, αν έχει υπεύθυνο παιδικής προστασίας” πρόσθεσε.

“Κανόνες σημαίνει έλεγχος, στελέχωση και κτιριολογικό” επεσήμανε.

“Σωστά έχουμε ξεκινήσει από την προστασία των παιδιών, αλλά και το οικονομικό κομμάτι είναι απαραίτητο” σχολίασε για τον οικονομικό έλεγχο που ήδη άρχισε στην “Κιβωτό του Κόσμου”.

Ερωτηθείσα για τις αναδοχές απάντησε “φοβάμαι ότι για αυτό δεν αποϊδρυματοποιούσαν τα παιδιά. Δεν μπορεί να σου λένε ότι το παιδί να πάει για αναδοχή, που είναι το πιο απλό. Δεν χρειάζεται καν να αποφασίσει το δικαστήριο. Η αναδοχή πρέπει να είναι η νούμερο 1 επιλογή για ένα παιδί σε ίδρυμα. Κάτι γίνεται πίσω από αυτόν τον εγκλεισμό των παιδιών στα ιδρύματα” είπε η κ. Μιχαηλίδου.

“Όποιος ξέρει ας μιλήσει. Αν τα ξέρατε γιατί δεν μιλούσατε; Είναι συνένοχοι όσοι γνωρίζουν και δεν λένε κάτι” ήταν το σχόλιο της υφυπουργού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Αττική υπάρχουν 15 κοινωνικοί λειτουργοί για 1.000 δομές. Η υφυπουργός τόνισε πως “γενικότερα στο δημόσιο έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010. Το συζητούμε κεντρικά. Σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση. Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους. Τώρα που βγήκαμε από τη ενισχυμένη επιτήρηση, μου έδωσε το πράσινο φως ο Πρωθυπουργός και οι προσλήψεις ξεκίνησαν από τις προνοιακές δομές”.

Η νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

“Είμαστε τυχεροί που δέχθηκε η κ. Μαρτίνου να προεδρεύσει στο προσωρινό ΔΣ για έναν χρόνο. Γνωρίζει πολύ καλά την διοίκηση και έχει τεχνογνωσία στην παιδική προστασία. Δύο καθήκοντα έχει από την πρώτη ημέρα το ΔΣ, να διασφαλίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά. Είναι κατάλληλο το προσωπικό; Χρειάζονται επιστημονικό προσωπικό; Δεύτερον, ο οικονομικός έλεγχος” δήλωσε

 

Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα

Υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις όσον αφορά θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, δήλωσε ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Oπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης, μιλώντας στο Mega, στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαπτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ», ανέφερε μεταξύ άλλων. Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.