Κιβωτός του Κόσμου: Ξύλο, κακοποίηση και τιμωρίες – Στο φως νέες καταγγελίες – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.
1 year, 4 months ago
6

Σοκάρουν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων σε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», ενώ όπως έγινε γνωστό επιστρέφει στην Εισαγγελία ο φάκελος της υπόθεσης.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των Αρχών. Παράλληλα, την απόφασή του να αποσυρθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών προς την Κιβωτό του Κόσμου ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία διευκρινίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων ξεκίνησε να «ξετυλίγεται», όταν ένας 18χρονος μετέβη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως έπεσε θύμα κακοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, o 18χρονος φέρεται να «φωτογράφισε» πρόσωπο υπεράνω υποψίας, το οποίο φέρεται να τον υποχρέωνε σε ασελγείς πράξεις με τη φράση «με έχεις ανάγκη…».

Σύμφωνα με την καταγγελία, το υψηλόβαθμο πρόσωπο της ΜΚΟ τον έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα και τον υποχρέωνε να πηγαίνει στον ιδιωτικό του χώρο (σ.σ. διαμέρισμα που νοικιαζόταν από τη δομή για να μένει προσωρινά) προκειμένου να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Εξέταση για την καταγγελία του 18χρονου σήμερα για σεξουαλική κακοποίηση από ανώτερο στέλεχος της Κιβωτού στην Καλαμάτα. Κατά τις ίδιες πληροοφορίες, έχει δοθεί και δεύτερη κατάθεση από έναν ανήλικο που κάνει λόγο για κακοποιητικές συμπεριφορές από το ίδιο πρόσωπο, για το οποίο μιλά ο 18χρονος.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν και τυχόν άλλα θύματα όπως και τυχόν άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων δύο ανήλικων παιδιών.

Για την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή».

Κιβωτός: «Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών»

Η «Κιβωτός του Κόσμου», σε ανακοίνωσή της για την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων, δηλώνει άγνοια και πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Πατέρας Αντώνιος: «Είναι όλα ανυπόστατα ψεύδη, είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος»

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αντώνιος υποστήριξε πως όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι ανυπόστατα ψεύδη, ενώ ζήτησε σεβασμό στο έργο που έχει προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μέσω της ΜΚΟ. Παράλληλα, εκνευρισμένη εμφανίστηκε η πρεσβυτέρα, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες καταγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα.

«Πραγματικά είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για το κύμα καταγγελιών. Κάναμε την έρευνά μας και σας πληροφορώ ότι όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Εχουμε ακούσει για καταναγκαστική εργασία παιδιών. Μιλάμε για επαφή παιδιών με ζώα σε θεραπευτικά προγράμματα, σε πρότυπες δομές μέσα σε αγροκτήματα όπου παιδιά κάνουν μαθητεία σε εξαιρετικά εργαστήρια. Ακούσαμε για έγκλειστα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο» είπε ο πατέρας Αντώνιος για τις καταγγελίες που αφορούν την «Κιβωτό του Κόσμου», μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εγώ έχω δώσει τη ζωή μου και δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Εχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν πάμε ποτέ διακοπές, είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», υποστήριξε. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπουμε παραβατικές συμπεριφορές στην Κιβωτό»

«Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε. «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε ο πάτερ Αντώνιος.

Όσο για το πώς εννοεί το «συγκρουόμαστε με τα παιδιά», που ανέφερε, εξήγησε ότι: «Συγκρουόμαστε με την έννοια ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές, που πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν δει από τα βιώματά τους. Με αγάπη, στοργή, καλοσύνη, προσπαθούμε να τα κρατήσουμε. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία που κρατάει κάθε μέρα. Κάθε μέρα τους υπενθυμίζουμε τον στόχο μας, να πάνε μπροστά, να εξελιχθούν».

«Εχω πολύ καλή σχέση με τα παιδιά»

«Επί 25 χρόνια, έχουμε τεράστια εμπειρία και ξέρω τι σας λέω. Υπάρχουν πολλοί που μιλούν αυτή τη στιγμή χωρίς εμπειρία. Δώσαμε την ψυχή μας, ζούμε μέσα στο έργο» τόνισε ο πατέρας Αντώνιος. Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν κατήγγειλαν τα όσα ισχυρίζονται ότι συνέβαιναν στις δομές στον ίδιο αλλά στην Αστυνομία απάντησε: «αυτή είναι η δική μας απορία. Εχω πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Εμείς προσπαθούμε σε αυτά τα παιδιά, όταν έρχονται, παιδιά χωρίς όρια από δύσκολες οικογένειες, πρώτα συγκρουόμαστε για να πάνε σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους». «Συγκρουόμαστε με τα παιδιά όταν δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε με αγάπη και καλοσύνη, είναι μία επίπονη, καθημερινή διαδικασία» επισήμανε.

«Τα παιδιά μας εκδικούνται, υπάρχουν συμφέροντα»

Από την πλευρά της η πρεσβυτέρα είπε πως το ΔΣ θεωρεί ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανόν είναι υποκινούμενα από κάποιους». « Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαν πρόεδρος την αγανάκτηση του συμβουλίου μας. Την καταγγελία την είδαμε από τα κανάλια» τόνισε η πρεσβυτέρα και κατήγγειλε την ύπαρξη «συμφερόντων» πίσω από τις καταγγελίες.

«Απαράδεκτα αυτά που λέγονται. Οσα έχουν βγάλει τα κανάλια είναι ανυπόστατα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και ελευθερία, έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει. Ακουν ένα άτομο με προβλήματα και όχι εμάς που έχουμε δώσει τη ζωή μας» είπε η πρεσβυτέρα.

Πατέρας Αντώνιος: H δράση και το έργο του ιερέα που εμπνεύστηκε την «Κιβωτό του Κόσμου»

Ο πάτερ Αντώνιος, ο σύγχρονος «Νώε» όπως τον αποκαλούν, καλείται να δώσει εξηγήσεις ως επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες σοκ για κακοποίηση παιδιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

O ακτιβιστής κληρικός που κέρδισε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018 δημιούργησε κιβωτούς για να βοηθήσει τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Χίο το 1971, αλλά μεγάλωσε σε μια εργατούπολη, στη Δραπετσώνα, σε συνθήκες φτώχειας. Από μικρή ηλικία είχε την τάση να βοηθά τους άλλους, μέχρι που υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό.

Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 και ως νεαρός κληρικός βίωσε την εξαθλίωση των πεινασμένων μικρών παιδιών μέσα από τα ταξίδια του στην Αφρική, τις φάβελες της Βραζιλίας, αλλά και τις ιεραποστολικές του εξορμήσεις σε Γκάνα και Κένυα.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλο την αγάπη του για τα παιδιά, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

Σε αυτόν του τον αγώνα, πάντα στο πλάι του η σύντροφος και αρωγός, η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και την ικανοποίηση του εγχειρήματος.

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ», αναφέρει ο πάτερ Αντώνιος μέσω της ιστοσελίδας της «Κιβωτού».

«Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε».

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει;  Τα ακούει βερεσέ.»

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε».

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο.  Τα παιδιά ήταν άρρωστα.  Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα.  Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια.  Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη…»

Ανάκληση δωρεάς 50.000 ευρώ από το υπουργείο Oικονομικών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε εντολή να ανακληθεί η δωρεά των 50.000 ευρώ που είχε ζητηθεί από τη συγκεκριμένη δομή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν πληροφορίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με αφορμή το συγκεκριμένο αίτημα από την επίμαχη δομή, αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που θα δίνονται ως δωρεές σε ανάλογους φορείς, από εδώ και στο εξής θα παρέχονται με αυστηρό έλεγχο και εξοδολόγιο.

Το ποσό των 50.000 ευρώ θα δοθεί στη συγκεκριμένη δομή με προϋποθέσεις που θα βάλει το υπουργείο Οικονομικών για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σοκάρουν οι καταγγελίες

Για πρώτη φορά στα 24 χρόνια λειτουργίας, η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της. Παιδική εργασία, κακοποίηση και τιμωρίες, μεταξύ των οποίων και απομόνωση, αναφέρουν μάλιστα οι νέες καταγγελίες.

Μία 20χρονη, σήμερα, φοιτήτρια που πέρασε έξι χρόνια φιλοξενούμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε πόλη της περιφέρειας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, για σκληρή εργασία μέσα στην δομή, αλλά και για μήνες απομόνωσης όταν δεν ακολουθούσαν τα παιδιά τους κανόνες.

«Απομόνωση ονομάζουν εκείνοι το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ πχ ήμουν ένα καλοκαίρι, το οποίο το είχα περάσει τρεις μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας», καταγγέλλει η κοπέλα.

Παράλληλα, για τις σκληρές τιμωρίες, πρώην εργαζόμενοι – που πλέον αρχίζουν να μιλούν για το τι είχαν δει μέσα στην δομές της οργάνωσης – γράφουν στα social media.

«Όλα αυτά είναι αλήθεια. Τα παιδιά περνούν άσχημα και Ναι! Όλη μέρα βάζουν τιμωρίες.  Είναι σαν να είσαι φυλακισμένος. Εμένα επτά χρόνια εκεί και με βγάλαν τρελή επειδή έλεγα την αλήθεια. Παρόλα αυτά, έχω φύγει και είμαι σε άλλο ίδρυμα και είναι και καλύτερα».

Οι σκοτεινές, μέσα στο κύριο κτήριο της δομής, αποθήκες, όπου συγκεντρώνονταν οι δωρεές του κόσμου, όπως λέει η πρώην φιλοξενούμενη, είχε μετατραπεί για τους πιο «ατίθασους» η φυλακή τους. Όπως λέει, φιλοξενούμενος έμεινε στην απομόνωση έναν ολόκληρο χρόνο …. «Ποιο είναι το χειρότερο που έχεις ακούσει από παιδί που ξέρεις;», ρωτήθηκε η 20χρονη και απάντησε:

«Να το έχουν χτυπήσει αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο. Για έναν χρόνο δεν μιλούσε στα παιδιά. Τον είχαν σε μια πτέρυγα όπου τον είχαν μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά. Δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε την δουλειά, εκεί. Εκεί ήταν χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Εκείνη πλευρά του σπιτιού, εκείνο τον καιρό, λειτουργούσε σαν αποθήκη, εκεί βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος» .

«Εκεί στα ΜΜΕ πρέπει να βγούμε εμείς… εμείς τα παιδιά που ζήσαμε εκεί μέσα βιώσαμε πράγματα εκεί μέσα που ακόμα και τώρα μερικά από εμάς μας στοιχειώνουν και κάποιους από εμάς μας φοβίζουν για το τι θα γίνει με όσους έχουμε εκεί μέσα τα αδέρφια μας», γράφει στα social media πρώην εργαζόμενος στη δομή.

«Σωματική κακοποίηση έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό.  Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», ανέφερε η 20χρονη.

«Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη Κιβωτό κάποτε», έγραψε στα social media άλλη πρώην φιλοξενούμενη.

«Έχω κάνει προσωπικά καταγγελία για την ”Κιβωτό” με την οποία είχα πάρε δώσε για πολλά χρόνια. Το θέμα λύθηκε μόνο προσωρινά και έπειτα η κακοποίηση απλά άλλαξε μορφή, ώστε να μην είναι ορατή. Σίγουρα θα χρειαστεί η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει κάτι, αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική…», είπε πρώην φιλοξενούμενος.

Ορατή βία ή μη, πλέον πρώην εργαζόμενοι και παιδιά που έζησαν στις δομές πλέον έχουν αρχίσει να μιλάνε και να περιγράφουν τι έβλεπαν και τι βίωναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής.

Η θέση της Εκκλησίας για την υπόθεση

Την ίδια ώρα, αποστάσεις φαίνεται ότι κρατά η Εκκλησία για την εν λόγω υπόθεση, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, «η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια ΜΚΟ η οποία ούτε υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτήν. Ο μόνος αρμόδιος είναι ο πατέρας Αντώνιος».

Πώς άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου»

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» από ένα αγόρι 18 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής, ο οποίος έκανε λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο άτομο της δομής. Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με την καταγγελία, ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια.

Έκτοτε, οι καταγγελίες άρχισαν να πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου, προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Μάλιστα, στα σχόλια παιδιών κάτω από την ανάρτηση του καταγγέλλοντα παιδαγωγού στις 21 Αυγούστου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρονται οι εμπειρίες ξυλοδαρμών που φέρονται να βίωσαν από συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποιες δομές, όπως από κάποιν Πασχάλη και έναν Πέτρο.

Οι αναρτήσεις αυτές των παιδιών, που έζησαν αρκετά χρόνια μέσα στις δομές, προέκυψαν μετά τις καταγγελίες του παιδαγωγού της δομής του Βόλου για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων, ο οποίος εκτός από την αστυνομία γνωστοποίησε όλο το περιστατικό και μέσω Facebook. Εκεί τα παιδιά βρήκαν το κουράγιο να τον ευχαριστήσουν, αλλά και να πουν μέρος της δικής τους εμπειρίας.

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι η μόνη λύση είναι η αποϊδρυματοποίηση, τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές αλλά σε ανάδοχες οικογένειες.

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» είπε και συνέχισε: «Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση» αναφέρει σε μήνημά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά.