Κορωνοϊός: Ανησυχία και νέα μέτρα φέρνει η «έκρηξη» διασωληνωμένων – Στο τραπέζι νέο lockdown
3 years, 7 months ago
6

Μάσκες παντού και πιο αυστηρά μέτρα ήρθαν ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης τόσο των κρουσμάτων κορωνοϊού όσων και των διασωληνωμένων το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη το πρωί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται». Ερωτηθείς για ένα νέο lockdown στην Ελλάδα, ο κύριος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, λέγοντας ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως το τέλος του μήνα, οπότε θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η λήψη νέων αποφάσεων, εάν και εφόσον δεν αποδώσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από σήμερα, Τετάρτη και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται με χαμηλότερη πληρότητα σε σινεμάθέατρα και συναυλίεςκλειστά κέντρα διασκέδασηςλιγότερους καθήμενους ανά τραπέζι στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη -310 νέα κρούσματα, 197 εξ αυτών στην Αττική, καθώς και 67 διασωληνωμένοι-, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έσπευσε να τονίσει τη διαρκώς αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία πλέον εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα. Παρ’ ότι η αναλογία κρουσμάτων ανά πολίτη παραμένει σε μέτρια επίπεδα, το επίπεδο κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου είναι υψηλό, τόσο λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο (60%) όσο και λόγω της στενής επαφής μεταξύ των κατοίκων.

Για την εξάπλωση της πανδημίας, επομένως, «τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, οπότε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων τίθεται σε εφαρμογή από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου.

«Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου» εξήγησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 άτομα (επίπεδο μετρίου κινδύνου), όμως με αναγωγή επί το 10, που είναι πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (μεγαλύτερο του 60% οι αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, είναι τα εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6. Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να πιέσει πολύ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, το σύστημα υγείας της χώρας. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε θέση…μάχης και οργανώνονται για να ανακόψουν την πορεία της επιδημίας, ιδίως στην Αττική.

Με αμείωτο ρυθμό οι νέες νοσηλείες

Εχθές καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς έγιναν 64 νέες εισαγωγές. Οι 29 από αυτές έγιναν στον Ευαγγελισμό, κατά την εφημερία του. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία καταγράφηκε τον τρέχοντα μήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Εκείνη τη μέρα έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών, με τον κύριο όγκο να εισάγεται και πάλι στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο, το νοσοκομείο που σηκώνει μεγάλο βάρος -σημειωτέον την πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19- είναι το Σωτηρία. Σε αυτό νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 103 ασθενείς, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 17. Κι αυτό, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υπέρ-εφημέρευση που τους ζητείται όπως υποστηρίζουν να κάνουν.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημία έχει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τρίτης στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ.Γκίκας Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Χθες το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε τα 2/3 των συνολικών κρουσμάτων. Ο καθηγητής επισήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.

Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε. Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης στον πληθυσμό κι έτσι εξηγείται το πλέγμα μέτρων υπό το οποίο θα βρίσκεται η Αττική μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ραγδαία άνοδος στις εισαγωγές στις ΜΕΘ

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της αντοχής είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.

Από την αρχή του μήνα, 47 ασθενείς με Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι ήταν 64. Ο χθεσινός απολογισμός έκλεισε με 65 ασθενείς διασωληνωμένους απο τους 157 που νοσηλεύονταν σε ολες τις κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων με κορωνοϊό καταγράφηκε στις 5 Απριλίου (93 ασθενείς διασωληνωμένοι).

Το γεγονός ότι ήδη το 60% των διαθέσιμων για κορωνοϊό κλινών ΜΕΘ της Αττικής έχει καλυφθεί προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, δεδομένου ότι καταγράφεται επιβάρυνση σε μια περίοδο που δεν θα χαρακτηριζόταν υψηλού κινδύνου. Πλέον είναι σαφές πως πρέπει να ανακοπεί το συντομότερο δυνατό η μετάδοση του κορωνοϊού και η συνδεόμενη με αυτήν αυξητική τάση στις σοβαρές νοσηλείες, άρα και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και παράλληλα να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Υγείας να οργανώσει το πεδίο των Εντατικών.

Χαρακτηριστική η δήλωση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά το πρωί της Τετάρτης ότι αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες… Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο… Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας» πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.

Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για covid-19 όπως έγινε και τον περασμένο Μάρτιο. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας για covid-19 είχαν διατεθεί 400 κλίνες ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Σήμερα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι 222 σε ολική τη χώρα, από τις οποίες οι 72 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο εξής και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και του υγειονομικού συστήματος οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς θα διατίθενται και πάλι για τους ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού και θα περιορίζονται για τους άλλους ασθενείς. Ήδη γίνεται συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διακομίζονται ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις ΜΕΘ των ιδιωτικών.

Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν στις 1200 συνολικά οι ΜΕΘ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή; protothema.gr